Afwachten of handelen? De optie Vermeend of optie SER-akkoord

Tijdens een uitzending van Nieuwsuur op 11 april 2014 herhaalde Willem Vermeend het nog maar een keer: Nederland heeft niets aan het SER Energieakkoord en inzetten op windenergie is niet logisch: wind is uitontwikkeld en er dienen zich veel betere technieken aan om de CO2-uitstoot te verminderen; efficiënter en goedkoper in de toekomst, verwacht hij.

Een windmolen wordt gebouwdDoor Ton Hirdes | Directeur Nederlandse Windenergie Associatie (NWEA)

Kortom: zet in op innovatie. En denk vooral ook aan energiebesparing, bijvoorbeeld in de industrie en kantoren. Want dat zijn ze bij het Energieakkoord volgens hem vergeten. Anders doen, ‘of we zitten straks opgescheept met al windturbines’, meent de oud-minister van Sociale Zaken. Het zijn uitspraken die hij eerder al – samen met partijgenoot Rick van der ploeg – deed in de geschreven pers. Het mocht nu blijkbaar dunnetjes over worden gedaan op tv. (bekijk hier de uitzending terug )

Straks hebben we meer en meer andere technieken voor handen, waarmee heel, heel veel duurzame elektriciteit kan worden opgewekt. Zonne-energie en lichttechnologie worden steeds goedkoper. Waarom dan nu nog windmolens?

Het klinkt misschien aanlokkelijk zo’n verhaal. Toch zijn er behoorlijk wat kanttekeningen te plaatsen bij de opmerkingen van Vermeend. Hieronder de belangrijkste.

Van uitstel komt afstel

– Wachten op andere technieken! De visie komt eigenlijk neer op uitstellen: ‘Niets doen: straks wordt het allemaal beter’. Dat is een visie, maar gelukkig hebben velen in de geschiedenis anders geredeneerd. Picture this: Henry Ford die de auto in massaproductie wil nemen. Hij doet het niet, want iemand fluistert hem toe: ‘Niet doen, straks heb je de hybride auto’. Of neem het bedrijf dat de pc wil ontwikkelen voor de consument. Het gebeurt niet, want iemand fluistert hen toe: ‘Niet doen, straks heb je het tablet.’ Het probleem met die ‘niets doen’-visie is drieledig.

Allereerst weet je natuurlijk nooit helemaal zeker óf die andere oplossingen er komen, op welke termijn of tegen welke kosten. Ten tweede doe je nu niets, maar rem je daarmee ook alle vooruitgang af die in gang is gezet; dus ook veel innovatieve ontwikkelingen. Ten derde: over 5 jaar zijn er weer andere, wellicht nóg betere technieken. Gaan we dan ook weer afwachten? Het risico is dat je nooit ergens toe komt. Het spreekwoord is niet voor niets dan van uitstellen afstellen komt. Terwijl de noodzaak van CO2-reductie keer op keer wordt aangetoond.

Gaat niet om of-of

– ‘Of-of’ versus ‘en-en’. Het gaat niet om of-of: wind of andere duurzame energie. Het gaat om en-en. De duurzame energiesector begrijpt dat, de opstellers van het Energieakkoord ook. Nieuwe energietechnieken en innovaties bij zon? Laten we hopen dat die er komen en snel! Want bovenop al die windenergie is nog heel, heel veel extra nodig. We moeten toe naar een energievoorziening die (liefst volledig) is gebaseerd op hernieuwbare energie als zon, wind, water, biomassa en geothermie. Om aan 100% hernieuwbare energie te komen, red je het niet met wind alleen. Daar zijn álle technieken voor nodig en ze moeten allemaal fors in omvang toenemen. We hebben het nu pas over 16% hernieuwbare energie in 2023, maar daarna houdt het niet op! Dus kom maar op met die andere technieken van Vermeend – hard nodig.

Het gaat bovendien niet alleen om elektriciteit, maar ook energie voor mobiliteit, warmtevoorziening etc. Met wind hebben we het over een aandeel aan de elektriciteitsvoorziening – er is daarbuiten nog een hele wereld waar hernieuwbare energie voor moet komen. Geachte heer Vermeend: ja er is een bittere noodzaak meer en betere technieken te ontwikkelen en ja, er is een noodzaak om verder in te zetten op besparen – maar wie denkt dat hij met of of er zal zijn, heeft het volledig mis. O ja: en dat we dan met ‘al die onnodige windturbines zitten’: een turbine gaat ongeveer 20 jaar mee (en levert veel

schone energie in die tijd) – als er dan hernieuwbare alternatieven zijn die de voorkeur hebben, heb je alle tijd om daarna voor iets anders te kiezen. Maar heb je ondertussen wél de wereld een stukje schoner gemaakt en CO2 vermindert. Met eerst afwachten bereik je dat niet.

Bewezen techniek

– Grote klappen. De noodzaak van CO2-reductie is fors, het nieuwe IPPC-rapport heeft dat maar weer eens bewezen; het derde VN-rapport op rij waaruit blijkt dat fors inzetten op hernieuwbare energie noodzakelijk is. We weten dat je met windturbines op korte termijn veel duurzame energie kunt opwekken (één turbine van 3 megawatt is genoeg voor de stroom van ongeveer 2000 huishoudens). Niet voor niets dus dat in het SER Energieakkoord daarom sterk is gekeken naar wind, omdat het een bewezen techniek is om op korte termijn grote klappen te halen. Er is niets tegen innovatie – integendeel. Maar de vraag is wat Vermeend tegen een bewezen, duurzame techniek heeft?

– Innovatief of uitontwikkeld? Het is maar hoe je het bekijkt. Moderne windturbines heb je sinds pakweg de jaren 80 van de vorige eeuw. Daarna is er veel aan veranderd en verandert er nog steeds veel aan. Ja, ze hebben nog steeds een aantal (2 of 3) ronddraaiende rotorbladen die aan een paal bevestigd zijn. Maar sinds hun uitvinding rijden auto’s ook nog steeds op v4 wielen.

Innovatie is natuurlijk nodig. Maar het is ook nodig dat er werkelijk gebouwd gaat worden. Innoveren zonder implementeren heeft geen zin, dan verdient geen enkele innovatie zich terug. Aan innovaties alleen hebben alleen de octrooibureaus wat. Dat geldt voor wind even hard als voor zon, de farmaceutische industrie, autotechnieken tot – om Dorus erbij te halen – nieuwe ‘muizenhokjes, muizenkooitjes, muizenvalletjes’.

In hoog tempo innoveren

Belangrijker is natuurlijk dát die windindustrie ook nog steeds innoveert en in hoog tempo, door onder meer nieuwe materialen, ontwerpen, bouwwijzen en logistiek. Zowel windenergie ter land als op zee. Maar je moet het natuurlijk wel willen zien, die nieuwe meetmethodes voor windaanbod, drone-heli’s voor bij onderhoud, schepen die speciaal worden ontwikkeld om windturbines op zee te zetten enzovoort.

Vermeend en de zijnen zien de gondel en de wieken en denken dat er niets veranderd is; net zoals je de motor in de auto niet kunt zien (overigens verandert er ook veel aan die gondel en wieken). De financieel analisten van Bloomberg hebben uitgerekend dat elke verdubbeling van de capaciteit van windenergie leidt tot een kostendaling van 7 procent, door technologische verbeteringen en opschaling. Het einde van deze leercurve is nog lang niet in beeld.

Bestaande markt die zich ontwikkelt

Maar om verdere innovaties uit te lokken moet wel zicht blijven bestaan op een markt die zich gestaag ontwikkelt. Dan moet je af van het oude, bekende Nederlandse zwabberende ondersteuningssysteem, waarbij je met elk kabinet hele nieuwe regelingen en beleid krijgt. De meerwaarde van het SER-akkoord zou er juist in moeten liggen dat voor langere periode beleidszekerheid en daarmee investeringszekerheid ontstaat. Dat is overigens niet alleen voor wind, maar voor álle duurzame energietechnieken van belang.

‘De historie van het duurzame energiebeleid, met het Nederlandse windenergiebeleid in de jaren ’80 als afschrikwekkend voorbeeld, leert dat enkel op technologieontwikkeling inzetten een doodlopende weg is. Als er een voldoende interessante afzetmarkt ontbreekt, is een technology push in wezen slechts duwen tegen een touw. Market pull, trekken aan een touw, is het antwoord’, schreven eerder al Van Soest en Van Zuijlen.

-Besparen? Dat ze d’r eigen toch besparen! Ook het afgeven op de keuzes rond energiebesparing in het SER-akkoord is niet helemaal logisch. Weet Vermeend wel welke immense opgave voor energiebesparing daaraan ten grondslag ligt? Er wordt uitgegaan van energiebesparing van 1,5 % per jaar, een streven dat we overigens al jaren niet halen – dus als dat nu wel lukt, dan is dat juist dankzij het Energieakkoord en al die partijen die het onderschrijven. Trouwens ook hier geldt weer: het is en en. Want hoeveel je ook bespaart: uiteindelijk moet je de energie die we dan nog gebruiken opwekken. Zowel met wind als andere vormen van duurzame energie – en laten we er dus ook voor zorgen dat die ándere energieopwekking geleidelijk tot stand komt.

Kortom: niet afwachten, naar handelen.

Volg Ton Hirdes op Twitter of lees zijn blog

Copyright foto: Windwärts Energie GmbH / Photographer: Mark Mühlhaus/attenzione

5 gedachten over “Afwachten of handelen? De optie Vermeend of optie SER-akkoord

 • 17 oktober 2018 om 18:04
  Permalink

  讓整個角質層充滿濃密的濕潤,並有效保持,打造濕潤光滑的肌膚。 中~乾性肌膚適用

 • 20 oktober 2018 om 13:50
  Permalink

  小牛津 兔兔安撫音樂搖搖鈴,無敵的寶寶益智玩具。 @ 潮流、美妝、消費 創造個人化風格的女性社群 PIXstyleMe 小牛津 兔兔安撫音樂搖搖鈴,無敵的寶寶益智玩具。

 • 25 oktober 2018 om 23:05
  Permalink

  不做乾物女,即飲4款滋補潤肺湯水 造型打扮 Grooming 新Monday 秋天到了,天氣愈來愈乾,皮膚就愈來愈裂,面乾、身乾、口又乾,是時候滋潤一下。怎樣才夠潤?當要煲湯啦!識煲便要煲滋補潤肺的,煲甚麽才對?哪種湯才夠滋補潤肺?就讓註冊中醫師告訴你。不想dry到被人笑「乾物女」的話,便要學識怎樣煲湯了!

 • 28 oktober 2018 om 04:08
  Permalink

  斐济水莲花The Body Shop® 一直向往异域海岸,却没有机会动身? 没关系!The body shop 斐济水莲花系列让您在家也能感受太平洋的微风清香。搭配使用身体润肤霜和身体喷雾,补充肌肤所需水分,保持持久清新。

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!