China, VS en EU en de PV-rondetafeldans

De frictie tussen China met de VS en de EU over de handel in zonnepanelen zal vermoedelijk niet de Chinese samenleving ontwrichten.

Door Jan Tessel | Directeur China Expertise www.ChinaExpert1.nl | In samenwerking met EnergieExpert, de online community voor wie werkt in, met of voor de energiesector.

Zonnepanelen op een flat in China PV-installatiekosten nu ook acceptabel voor China zelf

Sinds augustus 2012 heeft de Chinese overheid gereageerd met ‘dwingen’ van eigen producenten om het PV-bedrijf te sluiten of met andere PV-bedrijven te fuseren. Maar nog belangrijker is dat Chinese overheid nu echt actie gaat nemen om meer PV-panelen zelf te gaan gebruiken in projecten in hun verre noordelijke en westelijke streken waar zeer kleine en armoedige dorpjes zijn.

Ook in de bergen van Sichuan, Guizhou, Yunnan en Tibet zullen vele dorpelingen nu te maken gaan krijgen met het verschijnsel PV. In die gebieden is het aanleggen van lange transmissiekabels te moeilijk en duur en zijn wind- en zonne-energie een goede uitkomst. 

China beheerst nu de wereldmarkt voor PV-panelen

Chinese overheid en ondernemers danken de Amerikaanse en Europese bedrijven dat zij sinds circa 1995 naar China kwamen met hun machines, geld, know-how en buitenlandse klanten. Nu kunnen Chinese ondernemers en wetenschappers het zelf wel af om de PV-sector in de wereld te ontwikkelen. Dit laatste gaat vanzelf als hun Chinese arbeid maar behoorlijk onder het niveau blijft van de Amerikaanse en Europese arbeidslonen.

Bovendien heeft China een thuismarkt die vijf keer groter is dan die van VS (grof geschat en aangenomen dat rond 2040 de Chinese mensen net zo welvarend zijn als VS-burgers), en ongeveer zes keer groter dan de EU-markt (onder zelfde aannames voor VS). Kortom, het is nu niet meer makkelijk voor een Amerikaans en Europees bedrijf om nog in PV-panelenproductie te willen beginnen met zoveel Chinese concurrentie, die niet geweigerd mag worden op markten volgens WTO-regels.

Win-Win (voor EU-burgers wel veel meer)

Mijn mening is dan ook: laat de Chinese PV-panelenproductie maar lekker doorgaan en zo heeft de Chinese samenleving van 1,4 miljard burgers een handeltje erbij om hun relatieve armoede te verdrijven. Wat de VS- en EU-burgers er voor krijgen zijn goede PV-panelen waarmee voor ongeveer 25 jaar de zonnestroom geoogst kan worden.

In euro’s betekent dit voor een gangbaar 250 Wp-paneel met een huidige netto ‘grijze’ energieprijs van 6 eurocent per kWh en 250 kWh productie per jaar dus 375 euro winst over de 25-jarige levensduur van het paneel. Daarbij geldt ook dat de burgers 18 eurocent per kWh minder belastingen afdragen aan hun Europese regeringen en dat is nog eens goed voor 1.125 euro per paneel in die 25 jaren.

Kortom, de burgers in EU en VS kunnen heel wat verdienen aan een PV-paneel en dat is heel wat meer dan de netto circa 100 euro die de gehele Chinese samenleving nu aan een paneel verdient. Wel is het zo dat Westerse overheden hun lucratieve inkomsten aan energiebelastingen gaan mislopen, maar dat zullen wij zelf democratisch moeten gaan oplossen door onze eigen gekozen parlementen.

Verder is het goed te weten dat de Chinese arbeiders na nog ongeveer 10 jaren bijna net zoveel gaan kosten als onze arbeiders met hun gestaag stijgende muntwaarde en lonen. Dus Europa: gun de Chinese samenleving nog een tijd dit voordeel. Voor China de productie met de arbeid en voor ons het ‘zonnig ’ rendement en de rust. Bij de volgende generatie panelen die vanaf 2040 de huidige panelen moeten gaan vervangen, zullen de werkende Europeanen en Amerikanen weer op tijd uit de veren moeten.

‘Anti-dumping’

Ook moeten we in deze ‘anti-dumping’ discussie niet vergeten dat landen als China, als het komt op aanbieden van goedkope arbeid, moet kijken naar andere landen in Azië en Afrika die nog goedkoper zijn. Misschien is China vanuit dat perspectief reeds begonnen hun eigen industrie te ondersteunen?

En als laatste en om daarmee te afsluiten met deze blog: in Europa zijn er bedrijven die polysilicium maken voor de PV-cellen/panelen. Zitten zij niet juist de Chinese producenten van polysilicium dwars met ongeoorloofde concurrentie?

Wilt u reageren? Klik hier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!