Duurzaam opereren hoeft geen leuk project voor de bühne te zijn

De regeringsleiders van de Europese Unie spraken onlangs over de klimaatdoelstellingen voor 2030. Europa is daarover zeer verdeeld. Sommige landen gaan de afspraken – 40 procent minder CO2-uitstoot – niet ver genoeg, terwijl andere zich afvragen of deze doelstellingen economisch verantwoord zijn.

Co2-uitstoot van een schoorsteenDoor Rob Boogaard | waarnemend bestuursvoorzitter van Interface EMEA en lid van de Prince of Wales’ EU Corporate Leaders Group.

Voor een toekomstbestendige, competitieve Europese én Nederlandse economie zijn ambitieuze, radicale doelstellingen echter onmisbaar.

Alleen het schijnbaar onmogelijke maakt verandering mogelijk. In tegenstelling tot andere continenten bezit Europa niet de conventionele bronnen voor onze broodnodige energie.

Zonder het bezit van grote voorraden olie en gas, hebben wij van oudsher vertrouwd op andere regio’s voor onze energie en ons daarmee afhankelijk gemaakt van hun prijspolitiek.

Recente spanningen

Ingrijpende veranderingen in de wereldwijde energiemarkt en recente spanningen tussen de EU en Rusland maken eens te meer duidelijk dat Europa het heft in eigen hand moet nemen en moet kiezen voor een CO2-arme toekomst. Niet alleen voor onze planeet, maar ook voor de toekomst van onze economie.

Ambitieuze doelstellingen op het gebied van CO2 zijn niet alleen haalbaar, maar verbeteren ook nog eens de productiviteit, innovatie en de winstgevendheid van een organisatie. Ik spreek uit ervaring. In 1994 stelde het bedrijf waarbij ik werk, tapijttegelproducent Interface, zichzelf tot doel in 2020 de eerste volledig duurzame multinational ter wereld te zijn.

Olieverslaafd bedrijf

Dit leek een onhaalbaar doel voor een olieverslaafd bedrijf als het onze: geen milieu-impact, een herstellende bijdrage leveren aan milieu en maatschappij en ondertussen aandeelhouders tevreden houden met groeiende winsten en omzetten.

Een grootse ambitie begint met een heel simpele vraag: kan het niet beter? De industrie staart zich blind op de mensen die aan de lopende band staan en producten assembleren, maar we kunnen beter kijken naar die lopende band zelf en de producten die erop staan. Onze focus moet zijn: kunnen wij betere producten maken met minder energie, grondstoffen en materiaal?

Efficiëntere productielijnen

Met vaak simpele oplossingen kan onze industrie grote stappen zetten, dankzij efficiëntere productielijnen en beter ontworpen producten. Minder energie, grondstoffen en materiaal betekent minder kosten. Dat maakt het mogelijk te investeren in innovaties om nog efficiënter te produceren en nieuwe oplossingen te vinden.

Daardoor konden wij de hoeveelheid afval terugbrengen naar nul en 100 procent gerecycled nylongaren ontwikkelen. Pionierende bedrijven op het gebied van duurzaamheid, realiseren 70 procent minder energiegebruik in tien jaar, terwijl andere bedrijven op 10 of 20 procent reductie blijven steken.

60 procent minder Co2-uitstoot

Deze efficiëntieslag – zuiniger zijn met materialen, grondstoffen en energie – betekent voor ons 60 procent minder CO2-uitstoot. Dankzij de overstap naar groene stroom – en kort geleden ook biogas – hebben wij onze CO2-uitstoot nog eens met 30 procent weten te verlagen. De gestaag dalende meerprijs voor groene energie betalen wij uit de kostenbesparing door energie- en materiaalefficiëntie. Ambitieuze doelstellingen zijn onder de streep goed voor het bedrijf.

Door meer energie-efficiëntie, het inzetten van bio- of gerecycled materiaal en het overstappen op groene energie, heeft Interface in Europa sinds 1996 een jaarlijkse kostenbesparing van 7,6 miljoen euro gerealiseerd. Duurzaam opereren hoeft geen leuk project voor de bühne te zijn. Het is een radicale, nieuwe manier van zakendoen die rendeert. Het is nu tijd voor de Nederlandse politiek, industrie en samenleving om de handschoen op te pakken. Laten we onszelf de vraag stellen: kan het niet beter?

Copyright foto: 

7 gedachten over “Duurzaam opereren hoeft geen leuk project voor de bühne te zijn

 • 16 oktober 2018 om 04:05
  Permalink

  優雅簡約!讓Oysho重塑你的「內在美」 – STYLE-TIPS.COM 來自西班牙的時尚內衣品牌 Oysho 來到這個秋冬季,沒有過份花巧的圖案,而是把…

 • 21 oktober 2018 om 18:30
  Permalink

  全「身」趨勢!LSD真空無痛技術,無需使用冷凍啫喱,比傳統激光脫毛更安全,更舒適,更快捷。腿部背部永久脫毛,只需15分鐘!最快激光脫毛科技 配以22x35mm 及 9x9mm 治療機頭,比其他品牌之24mm為大,覆蓋肌膚範圍更廣。 因而更能縮短療程時間及次數。專為亞洲皮膚而設 因應不同膚色設定不同能量,無論膚色較深或較白均適用 最舒適及最有效的激光脫毛體驗 (與755nm及1064nm作比較) 設真空脫毛技術 LUMENIS LightSheer® Desire 激光脫毛儀備有真空脫毛技術,令激光能量更集中聚焦,達至更快及更有效之療程效果。

 • 22 oktober 2018 om 10:10
  Permalink

  加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 8點提升 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。 此療程會根據病人的個別情況,重點針對面部8個最常因流失膠原蛋白及彈性纖維而凹陷的位置,再依據特定的順序,從顴骨至下巴位置配合JUVÉDERM®系列的透明質酸產品進行療程,從而改善這些位置的豐盈度及滑溜度,全面性優化面部輪廓。

 • 23 oktober 2018 om 03:45
  Permalink

  100有機潤唇膏 雙頭磨沙滋潤豐唇膏 滋潤豐唇蜜 亮彩保濕口紅 亮彩保濕唇蜜 持久亮麗雙頭唇彩 唇線筆 唇膏筆 抗炎作用原理:內環境平衡,增強陰道內免疫力 CO2可本質的改變組織特性,使粘膜組織新生 陰道上皮細胞功能增強,大量糖原在陰道桿菌作用下分解成乳酸,逐步恢復陰道正常的PH值 免疫力增強,降低私密處感染

 • 9 november 2018 om 07:14
  Permalink

  Rangers boss Stuart McCall ordered his side to end their stuttering away form at Dumbarton on Saturday to ramp up the pressure on play-off rivals Hibs. Stuart McCall urges Rangers to end poor away form at Dumbarton after stuttering to draw at Livingston

 • 21 november 2018 om 09:52
  Permalink

  The Brazil international was caught by the arm of Argentina’s Nicolas Otamendi during their friendly in Melbourne on Friday, and the fear was he would need an operation. Manchester City striker Gabriel Jesus won’t require surgery on fractured eye socket suffered on international duty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!