Is een energieneutrale huurwoning wel duurzaam?

Volgens het Energieakkoord zet Nederland de komende jaren in op de isolatie van sociale huurwoningen. Goed voor energiebesparing. Maar corporaties en bouwers gaan verder en gaan voor energieneutraal. Zullen we de 16 procent hernieuwbare energie-ambitie dan toch voor 2020 halen?

Door Jan Albert Timmerman | Juridisch Adviseur RenewabLAW | In samenwerking met EnergieExpert, de online community voor wie werkt in, met of voor de energiesector.

Een woningEnergieneutraal: energie besparen en duurzaam opwekken

Het besparen op energie is de eerst, en wellicht belangrijkste, stap in de Trias Energetica. Gevolgd door de opwek van energie door hernieuwbare energiebronnen, de tweede stap. In het plan van woningcorporaties en bouwers komen beide stappen prima samen. Zonder eigen opwek namelijk geen energieneutraal huis. En zonder besparing is eigen opwek suboptimaal vanuit het duurzaamheidsperspectief.

Juridische werkelijkheid van het plan

Als ik vanuit een juridisch perspectief naar het plan kijk, is er één juridisch element dat mij direct opvalt. Zouden de corporaties niet een leveringsvergunning moeten verkrijgen voor de levering van elektriciteit? Het artikel in het NRC waarnaar ik verwijs zegt dat alleen de huurwet aanpassing behoeft, maar wellicht dan toch ook de Elektriciteitswet.

Voor elektriciteit er overigens, naar de NRC zegt, helemaal geen aansluiting meer nodig. Dit laatste lijkt mij volkomen onjuist, al was het alleen maar omdat de zon niet altijd schijnt en bijvoorbeeld de vriezer ‘s nachts nog wel moet blijven werken. Dus een elektriciteitsaansluiting zul je altijd nodig hebben!

Leveringsvergunning: te ja, te nee?

Terug naar de eventuele verplichting voor corporaties om een leveringsvergunning te hebben. Mijn redenatie is als volgt. De besparing op energiekosten van huurders – die wordt gerealiseerd middels het vermijden en/of verminderen van verbruik van door traditionele leveranciers geleverde elektriciteit en gas – wordt door de verhuurders in de huur versleuteld. De facto gaan corporaties echter energie leveren; in ieder geval de elektriciteit die door zonnepanelen van het energieneutrale huis is opgewekt!

Die elektriciteit komt dus (voor een deel) van de corporaties en voor de levering van elektriciteit aan 3*80A aansluitingen (de normale huisaansluiting die huurders hebben) heb je in principe een leveringsvergunning nodig. Zo valt te lezen in artikel 95a lid 1 van de Elektriciteitswet.

De uitzonderingen die er in lid 2 van dit artikel staan, lijken nu niet van toepassing op corporaties die “leveranciertje” gaan spelen, waardoor de corporaties in deze constructie toch wel degelijk een leveringsvergunning zouden moeten hebben. Echter, op een aansluiting kunnen momenteel geen twee leveranciers actief zijn (regel: op één EAN-code slechts één leverancier). Hoe verhoudt zich dat dan als voor de levering aan huurders zowel voor als achter de meter een vergunning nodig is? Kortom, ik ben benieuwd hoe dit wordt opgelost.

Dieper liggende gevolgen van het plan

Overigens, als dit plan gaat vliegen, zou dit betekenen dat er veel minder elektriciteit en gas nodig is dan dat nu verbruikt wordt. De grote verliezers zouden wel eens de producenten/leveranciers van elektriciteit en gas kunnen zijn, die met een aanbod blijven zitten (waarschijnlijk “grijze” stroom en gas). Bij minder vraag daalt de prijs van “grijs” natuurlijk, waardoor de mogelijkheden om tegen “grid parity” de intrinsiek duurdere groene energie te produceren minder wordt. Gevolg is dat de business case voor nieuw op te richten hernieuwbare energie productiemiddelen weer lastiger wordt. Benieuwd hoe dit gaat uitpakken!

In ieder geval is er nimmer een saai moment op het juridische continent van de hernieuwbare energie wereld! Volgende stap: de juridische analyse van het energieakkoord. Daarvoor heb je aan één blog niet genoeg!

Wilt u reageren? Klik hier 

Foto copyright: Ben Kraan Architecten BNA

6 gedachten over “Is een energieneutrale huurwoning wel duurzaam?

 • 14 oktober 2018 om 19:03
  Permalink

  【帶我去旅行。香港】充滿過節氣氛的浪漫行程♥♥吃喝玩樂在香港(海港城。阿翁鮑魚。滿記甜品。POHO區) @ B2B崔咪TRAMY :: 痞客邦 :: 現在有人也在香港嗎><看背景會不會以為我在迪士尼啦((笑這裡是在尖沙嘴海港城喔,已經搭起了可愛的聖誕列車,還有一系列很夢幻的聖誕氣氛櫥窗~~鄰近維多利亞港邊&a

 • 16 oktober 2018 om 23:33
  Permalink

  高效保濕霜能補水並緊實肌膚。適合一般性至乾性肌膚。

 • 20 oktober 2018 om 17:46
  Permalink

  通便秘新招!拍拍手刺激「 魚際穴 」通便秘 防感冒 造型打扮 Grooming 新Monday 天氣轉涼,又是時候要外穿一點預防感冒了!這次為大家介紹簡單的魚際穴按摩方法,只要拍拍手就能預防感冒及通便秘! 快點學起來吧!

 • 24 november 2018 om 03:04
  Permalink

  Czech international goalkeeper Petr Cech will return for Chelsea against Bolton tomorrow relieved that reserve goalkeeper Hilario is recovering from his nasty head injury. Chelsea keeper Petr Cech looks forward to ‘big fight’ with Bolton but is thankful fellow stopper Hilario is on the mend after head injury

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!