Leven met de wind

Ik houd van de wind. Echt waar, ik vind het heerlijk, een harde storm of een flinke tegenwind. Het zit in onze collectieve beleving, als je ten minste net als mij, op het platteland geboren bent, dan leef je met de wind.

Een windmolen op een akkerland
C: Windwärts Energie GmbH

Door Hotske Batteram

Vakantiegangers die hier in Friesland komen fietsen wijs ik nog wel eens op de fietsrichting, houd rekening met de wind; neem het grootste stuk om het Slotermeer met de wind mee. Meestal is dat van Woudsend naar Sloten want op mooie dagen komt de wind uit het Noorden.

Nu deelt diezelfde wind de Friezen in tweeën. Met de komst van windmolenplannen is er een tweedeling. Voor of tegen windenergie. Hoe moet je als volksvertegenwoordiger ooit een keuze maken?

Elektriciteitsvoorziening

Want je vertegenwoordigt het volk. Dat volk zijn wij met zijn allen en wat willen wij als volk? We moeten eerst terug naar wat ons wél bindt. En dat is heel basis, de elektriciteitsvoorziening. We willen allemaal elke dag stroom, en het liefst geen beperking.

We hebben elke dag elektriciteit nodig. We kunnen niet een dag zonder, niet eens één uurtje. Moet je eens kijken wat er in je vriezer gebeurt, je was wordt niet gewassen, je pc werkt niet, je kunt niet eens koffie zetten, tv-kijken is er niet bij, we kunnen niet meer zonder elektriciteit.

Nee zeggen tegen windmolens is te begrijpen. We houden van Friesland, maar we zijn óók gewend aan de elektriciteit die, zo lijkt het, voor eeuwig uit onze stopcontacten komt. Laten we de discussie opnieuw beginnen met de eerste vraag die ons nog verbindt; we hebben elektriciteit nodig, dat is het eerste feit. Laten we dan invullen wat de beste optie is van energie leveren.

Lees meer blogs van Hotske Batteram op haar website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!