RWE houdt aan twee kanten haar hand op

Vorige week publiceerde RWE haar cijfers over het eerste halfjaar van 2014. In vergelijking met het eerste halfjaar van 2013 viel de EBITDA (het resultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen op activa en afschrijvingen op leningen en goodwill) 32 procent lager uit. Op basis van de gecorrigeerde EBITDA voor ‘one-offs’ (volgt u mij nog?) viel het resultaat over de eerste helft van 2014 zelfs 62% lager uit dan in 2013….

Steenkoolcentrale van RWE
©: Flickr/Richard Brand

Door Jan Willem Zwang | Mede-directeur Green Spread

Ik hoor u denken: “Ach gossie, wat sneu voor RWE!” Toch? Hoeft niet hoor, de EBITDA over het eerste halfjaar van 2014 was nog steeds 3,4 miljard euro. Niet iets om zielig over te doen. Wel volgens topman Peter Terium: want er komen weer black-outs!

Toelichting

De algemene toelichting op de slechte cijfers is vrij summier en beperkt tot twee hoofdzaken: een milde winter (hierdoor is er minder gas verkocht) en voortdurende lage elektriciteitsprijzen.

De toelichting van Terium gaat uiteraard verder dan dit. Hij geeft aan dat RWE nog eens 1.000 megawatt vermogen uit de markt gaat halen, waardoor zij in totaal 9.000 megawatt uit de markt hebben gehaald in Europa. RWE is niet de enige speler in de markt die hier last van heeft en Terium waarschuwt er daarom nog maar eens voor dat de overheid hier echt iets aan moet doen, aangezien de leveringszekerheid in het geding komt.

Terium gebruikt de gelegenheid maar weer eens om te pleiten voor een capaciteitsmechanisme, een subsidie voor partijen als RWE om toch nog geld te verdienen met hun fossiele centrales. Over black-outs gesproken…

Fossiele investeringen

Volgens haar eigen website heeft RWE sinds 2006 circa 12,4 miljard euro geïnvesteerd in fossiele opwek in Europa, waarmee zij 12,4 gigawatt aan fossiele opwek heeft gerealiseerd, een gemiddelde investering van 1 euro per Wp; een mooi gemiddelde. Van de 12,4 miljard euro is 4,5 miljard aangewend voor ruim 7,2 gigawatt aan gasgestookte centrales.

Die investering is met 0,62 euro per Wp dus een stuk lager. De investering per Wp voor kolen (3 gigawatt en 5,3 miljard euro) lag met 1,72 euro daarentegen fors hoger. Toch zijn het vooral de gasgestookte centrales die uit gebruik worden genomen.

Magritte-groep

RWE is, samen met een aantal andere energiereuzen, onderdeel van de zelfbenoemde Magritte-groep. Naast RWE zitten hier bijvoorbeeld ook bedrijven in als E.On, Enel, ENI en Iberdrola. Maar ook ons “eigen” GasTerra. De Magritte-groep verscheen eind vorig jaar prominent in het nieuws om een halt toe te roepen aan de subsidies op duurzame energie, omdat “de opkomst van duurzame energie ervoor zorgt dat er op korte termijn black-outs gaan komen in Europa”.

De Magritte-groep heeft zelf al een behoorlijke black-out te verwerken gehad: de gezamenlijke beurswaarde van de tien beursgenoteerde leden (GasTerra is niet beursgenoteerd) is sinds 1 mei 2008 met 264 miljard euro gedaald en de gezamenlijke beurswaarde bedroeg begin deze maand zelfs minder dan 300 miljard euro. Als je als bestuurder van een dergelijk bedrijf al opties hebt bedongen, mag je hopen dat het put-opties zijn geweest.

Duurzame investeringen

Op de eigen website probeert RWE zichzelf juist als een duurzaam bedrijf te profileren. Op zich vreemd, wanneer de topman van het bedrijf zelf zich continu uitspreekt tegen de opkomst van duurzame energie, maar vooruit. RWE laat redelijk goed zien wat zij al doet, maar ook waar zij op dit moment allemaal mee bezig is op het gebied van het ontwikkelen en bouwen van duurzame energie, zoals wind op land en op zee.

Volgens de eigen website heeft RWE op dit moment 1 gigawatt in aanbouw en zelfs 4,8 gigawatt in ontwikkeling. Aan windenergie! En alles “zwaar gesubsidieerd”, zoals Terium het zelf mooi mag zeggen.

De andere leden van de Magritte-groep zetten ook hun beste beentje voor. Een kijkje op de website van E.On leert ons dat zij de doelstelling heeft jaarlijks 350 megawatt wind op land te realiseren, plus 150 megawatt wind op zee. E.On heeft dus het doel jaarlijks een half gigawatt aan windenergie bij te bouwen!

De website van Enel Green Power toont ons dat zij in de periode 2014 – 2018 niet minder dan 4,6 gigawatt duurzame opwek wil bijbouwen. Hiervan is 0,9 gigawatt al gerealiseerd en is 2,2 gigawatt reeds in aanbouw. De halfjaarcijfers van Iberdrola laten zien dat zij het eerste halfjaar 536 megawatt (dus ook ruim een half gigawatt) extra productie heeft gerealiseerd.

Marktfalen

De leden van de Magritte-groep spelen het spel goed en Terium lijkt hun vooruitgeschoven post. Ze dreigen met black-outs en schreeuwen om een capaciteitsmechanisme om hun reeds bestaande, fossiele opwek rendabel in de lucht te kunnen houden. Onder het mom van leveringszekerheid vragen ze simpelweg subsidies om hun eigen falen te compenseren. Tegelijkertijd halen ze bakken met geld binnen aan subsidies voor duurzame energie: hetgeen zij zo verfoeien en continu de schuld geven van hun eigen slechte presteren.

Kijken we weer even alleen naar RWE, dan zien we een energiebedrijf dat de afgelopen acht jaar 12,4 gigawatt aan fossiele opwek heeft gebouwd, nu 9 gigawatt uit bedrijf gaat nemen dan wel heeft genomen en tegelijkertijd zelf 5,8 gigawatt aan duurzame opwek realiseert.

We zien een bedrijf dat achter de feiten aanloopt. Een bedrijf dat zelf een grote bijdrage levert aan overcapaciteit, nog steeds vooral fossiel, en dat aan twee kanten haar hand ophoudt: de linkerhand voor subsidie op nieuw te bouwen duurzame opwek en de rechterhand voor subsidie om zogenaamd haar reeds bestaande fossiele opwek “in stand te houden”, omdat er anders black-outs komen.

Zo’n bedrijf verdient geen capaciteitsmechanisme om fossiele opwek in de lucht te houden. Zo’n bedrijf verdient een schop onder de kont.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!