Sambal bij? Chinese bedrijven komen eraan

Maar liefst bijna 90% van de Chinese bedrijven is van plan de komende 2 tot 5 jaar hun investeringen in het buitenland te verhogen. Reken maar dat ze dan ook in (duurzame) energie stappen.

Door Jan Willem Zwang | Directeur Green Spread | In samenwerking met EnergieExpert, de online community voor wie werkt in, met of voor de energiesector.

De vlag van de Volksrepubliek ChinaHet bedrag dat Chinese bedrijven besteedden aan fusies en overnames bedroeg vorig jaar 23 miljard dollar. Oftewel maar liefst 40% van het wereldwijde investeringsbedrag. Zo stapte  Geely in Volvo, en Sinopec in het Braziliaanse Repsol. En dat wordt alleen maar meer, waarschijnlijk. Want vanaf 2015 wordt namelijk de Chinese staatscontrole op kapitaal een stuk losser.

Ook gaat de focus van investeringen naar verwachting verschuiven: van grondstoffen naar high-tech en duurzame energie.

Het kan, kortom, niet lang duren voordat de Chinezen in de voetsporen van Taqa (Abu Dahbi) en Gazprom treden. En hun opwachting gaan maken op de Nederlandse energiemarkt, zoals ik al in mijn vorige blog betoogde.

China in energie

China is al aardig actief in het vergaren van belangen in energie(gerelateerde)bedrijven. Vooralsnog richt China de pijlen op bedrijven die in het vergaren en eventueel verwerken van grondstoffen tot energie zitten. Een volgende, voor de hand liggende stap is een overname van een bedrijf dat daadwerkelijk energie levert.

Aanwijzingen daarvoor zijn er genoeg. Zo kwam kort geleden naar buiten dat CNOOC (China) Nexen (Canada) voor een dikke 12 miljard dollar wil overnemen. En waar kennen we CNOOC nou toch van? Is het van die miljardendeal met GDF Suez voor de levering van LNG? Of van die overname van de Argentijnse olievelden voor 17 miljard dollar? Of is het vanwege hun intentie in 2005 om Unocal over te nemen – wat tot een enorm afgrijzen leidde in de Verenigde Staten?

Niet alleen CNOOC laat van zich horen. Huaneng heeft in 2010 al een belang genomen van 50% in Intergen en wat dacht je van HutchisonWhampoa? Zij hebben behoorlijk wat retailervaring – met Trekpleister en Kruidvat – en bezitten al een eigen energiepoot.

Kwestie van tijd

Het is slechts een kwestie van tijd voordat de Chinezen hun klauwen gaan zetten in de Europese energiespelers. Zij wachten hun moment af. Ze hebben geleerd van de bankencrisis.

De fout die Ping An heeft gemaakt met haar belang in Fortis is een goede les geweest voor de Chinezen. Ze zullen dus niet nu instappen maar wachten tot de echte klappen vallen – en dan waarschijnlijk nog wel even.

Daarnaast zullen ze de markt eerst met deelnames betreden en niet meteen met een 100%-overname. Tenzij er zich een uitgelezen kans voordoet doordat er een energieleverancier vanuit een boedel kan worden overgenomen en het financiële risico echt minimaal is.

Wilt u reageren? Dit kan op www.energieexpert.nl

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!