Spaanse staat bedondert Spanjaarden met zonnestroom

Spanje gaat de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 zeker halen. Met name in zonnetechnologie is Spanje wereldwijd koploper. Niet alleen grote bedrijven investeren, kleine bedrijfjes en particulieren maken maar liefst 70 tot 80 procent van de zonne-energieproducenten uit. Daar komt nu abrupt een einde aan. Een decreet van de regeringspartij Partido Popular betekent de nekslag voor minimaal de helft van de Spaanse zonne-energie bedrijven.

Door Marije Cornelissen 

Een groep onderzoekers en politici bij een Spaanse zonne-installatieHet was de Partido Popular zelf die in 2004 een voor de levensduur van de installatie gegarandeerde vaste prijs voor duurzame stroom invoerde. Er kwamen grotere bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen, veel kleinere bedrijven en particulieren die zonne-energie aan het net leveren en zelfs coöperatieve ‘zonnetuinen’ waar mensen hun collectoren bij elkaar zetten.

Het decreet, dat half juli werd ingevoerd, zorgt voor een lager tarief. Niet alleen voor nieuwe bedrijven, maar ook voor bestaande bedrijven. Een regelrechte ramp. Bestaande bedrijven hebben de aflossing van hun banklening gebaseerd op de opbrengst van het oude tarief. Nu die opbrengst daalt kunnen ze dat niet meer betalen. Voor een groot deel van de 200.000 families die eigenaar zijn van een installatie betekent het dat ze alles kwijtraken; hun bedrijf, maar ook hun huis dat als onderpand voor de lening dient.

Begrotingstekort verlagen 

Waarom draait de Partido Popular deze sector de nek om? Omdat Spanje het begrotingstekort moet verlagen, luidt de officiële reden. Dat zou geloofwaardig zijn als er geen andere maatregelen mogelijk waren. Die zijn er wel. De oude stuwdammen en kerncentrales zijn bijvoorbeeld allang afgeschreven en maken bijna geen kosten. Ze krijgen wel dezelfde prijs als andere producenten en maken dus flink winst. Als de regering de miljardenwinst op kernenergie en hydro-energie zou afromen, kan evenveel worden bezuinigd zonder dat zonne-energieproducenten failliet gaan. Een andere manier zou zijn om de lage energieprijs in Spanje te laten stijgen.

Waarom kiest de Partido Popular daar niet voor? Het antwoord ligt bij de winnaars van het nieuwe decreet: de grote fossiele energiebedrijven. Met het nieuwe beleid zullen er minder duurzame installaties bij komen, zodat zij meer fossiele energie verkopen als de economie aantrekt. Maar dat is niet alles. De duurzame energie-installaties die failliet gaan zullen aan de banken toevallen en dan voor een appel en een ei door de grote energiereuzen opgekocht worden. De gevestigde orde heeft dan het monopolie op energieproductie weer terug. De fossiele energiereuzen zijn niet tegen duurzame energie, zij zijn tegen energie die niet van hen is.

Monopolie van de gevestigde orde

Waarom kiest de Partido Popular voor de gevestigde orde? De reden ligt waarschijnlijk in het feit dat oud-premier Aznar en andere kopstukken van de regeringspartij goed vertegenwoordigd zijn in de raden van bestuur van de fossiele energiebedrijven. Een teken aan de wand is dat op stukken van het ministerie per ongeluk nog het logo van één van deze bedrijven stond. Daarmee is ook duidelijk waarom een verhoging van de energieprijs niet overwogen wordt; dat zou alleen maar meer mensen aanzetten tot het zelf produceren van duurzame energie en het monopolie van de gevestigde orde verder uithollen.

De duurzame energiecentrales zullen blijven draaien, in welke handen ze ook zijn. Spanje zal de doelstellingen voor 2020 hoe dan ook halen. De Europese Commissie ziet daarom (nog) geen grond om in te grijpen. Toch zijn er redenen om dat wel te doen. Spanje toont zich een onbetrouwbare rechtsstaat, die de regels tijdens het spel wijzigt met desastreuze gevolgen. Ten eerste voor de mensen die hebben geïnvesteerd in duurzame energie. Velen zullen alles verliezen omdat hun overheid hen bedondert.

Nieuwe investeringen in zonne-energie

Ten tweede omdat nieuwe investeringen in zonne-energie in Spanje nagenoeg zullen opdrogen. Eeuwig zonde van de kraamkamer van zonne-innovatie. En ten derde omdat het onbetrouwbare beleid waarschijnlijk tot ver buiten de energiesector internationale investering zal afschrikken, juist nu Spanje diep in crisis zit. Daarom loopt er al een aantal grote rechtszaken tegen de Spaanse staat om het decreet aan te vechten, tot bij het Europees Hof voor de Mensenrechten.

In dezelfde week als Spanje het decreet invoerde, kondigde Thailand nog gunstigere maatregelen voor zonne-energie aan. Het is goed mogelijk dat het centrum van innovatie op dit gebied zich nu snel zal verplaatsen naar Azië. Waarmee niet alleen Spanje, maar heel Europa weer een koploperspositie kwijt raakt.

Marije Cornelissen is Europarlementariër voor GroenLinks en kandidaat-lijsttrekker GroenLinks Europa. Ze was deze zomer in Spanje om zonnecentrales te bezoeken. Bezoek hier haar website. 

Foto copyright: Martin Pluimers

4 gedachten over “Spaanse staat bedondert Spanjaarden met zonnestroom

 • 20 oktober 2018 om 22:01
  Permalink

  怎麼拍都美!上鏡妝必備化法 不類自拍還是被拍,總有遇過這些困擾,就是明明現實看來完好的妝容,一過鏡暇疵盡出,又或是照鏡瓜子臉,入鏡包包臉,更莫說用高清的單鏡反光相機,到最終還是利用修圖軟件推大拉小美肌,自欺欺人,但到底在那個化妝程序出錯,還是自己還未掌握拍照的技巧?一齊分析研究!相關閱讀:

 • 22 oktober 2018 om 09:51
  Permalink

  它讓神經原在常規的緊張鍛煉中進行共振燃燒,由此帶來健身運動所無法達到的效果。Ion Magnum複雜的振動波是基于於二十多年對神經原燃燒信號的研究手工製作的。 設備製造者的臨床研究結果顯示,30分鐘的治療相當於在健身房10個小時的運動,可以燃燒高達5000卡路里的熱量。其他臨床研究顯示肌肉生成的速度以及脂肪(表面脂肪以及深部脂肪)减少的速度相應都比運動的效果更好。對於Ion Magnum沒有進行理療的部位,甚至會有抗衰老防氧化的效果。 有受試者治療一次之後同一個部位减掉了3-4英寸(不像其他减肥治療中宣稱的那樣,一次治療减掉了5英寸,但那是全身20多個部位加起來减掉的尺寸)。同時,它還可以减掉脖子和下巴的脂肪,讓你的雙下巴消失 . 每次治療需要25分鐘。治療前後的效果非常明顯,而且會持續1-2天。要想達到更好的效果,最好接受1-2個小時的治療。

 • 19 november 2018 om 05:50
  Permalink

  Manchester United’s stars are currently in Dubai for a week of warm-weather training but it appears they’ve managed to use the break to enjoy another sport too. Luke Shaw, Daley Blind and Ashley Young among Manchester United stars who attend horse racing in Dubai

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!