Particulieren staren zich blind op subsidies zonnepanelen

Particulieren met interesse voor zonnepanelen staren zich blind op aanschafsubsidies. Ten onrechte: nieuwe regelingen zonder predikaat subsidie leveren veel meer voordeel op. Maar beide vallen in het niet bij de besparingen op stroomkosten die uitstellers mislopen.

Zonnepanelen op een dakDoor Roebyem Anders |  medeoprichter en directeur Zonline

Marketeers kennen het trucje al langer. Laat de prijs van een sapcentrifuge zakken van 100 naar 99 euro en consumenten veranderen van bankzitters in gretige kopers.

Bij de rol van subsidies voor de verkoop van zonnepanelen bekruipt mij vaak hetzelfde gevoel. Hoe structureel de prijs van zonnepanelen ook zakt, toch blijven consumenten hunkerend uitkijken naar dat laatste zetje: een bijdrage van de overheid met de officiële sticker ‘subsidie’ erop.

Subsidiewortel

De laatste officiële subsidiewortel die tienduizenden Nederlanders over de streep trok was de 15 procent aanschafsubsidie voor zonnepanelen die in juli 2012 van start ging.

De aanschaf van zonnepanelen leek opeens een koopje. De keerzijde is dat nu dit potje is opgedroogd, zonnepanelen weer het imago van een (te) dure aanschaf hebben gekregen.

Nu heeft de klant natuurlijk altijd gelijk en ik ben de eerste om te bekennen dat ik mooie schoenen ook een stuk sneller van het schap gris als ze optisch laag zijn geprijsd. Dat neemt niet weg dat het dure imago van ‘subsidieloze’  zonnepanelen niet klopt; en investeren in zon aantrekkelijker is dan ooit.

Sticker

Hoe zit dat dan? Om te beginnen zijn de investeringskosten voor panelen nu minder dan toen de aanschafsubsidie van 15 procent nog beschikbaar was. Het enige verschil: op de huidige voordelen zit geen officieel stickertje ‘subsidie’.

Ten tweede staren consumenten zich bij hun beslissing ten onrechte blind op de omvang van een eenmalige investeringsbijdrage. Het echte geld zit in de jaarlijkse stroomkosten die je uitspaart bij de huidige stroomprijs van 23 cent per kilowattuur. Elk jaar uitstel kost honderden euro’s.

Een paar rekenvoorbeelden. Stel meneer Jansen en mevrouw de Groot hebben beide twaalf panelen op hun dak met een totaalvermogen van 3000 wattpiek. Meneer Jansen kocht zijn systeem in oktober 2012 en mevrouw De Groot anderhalf jaar later.

Het systeem van meneer Jansen kostte 5.424 euro inclusief 21 procent btw voor zowel de zonnepanelen als de installatie van het systeem. Dankzij de 15 procent aanschafsubsidie, die alleen voor de panelen geldt, betaalt hij 4.886 euro.

Tof Europees Hof

En die arme mevrouw De Groot? Die zal dus wel slechter af zijn nu de 15 procent aanschafsubsidie op is. Geenzins. Ten eerste zakte de kostprijs van systemen door een btw-verlaging op installatie begin 2013. En in juni 2013 besloot het Europees Hof dat bezitters van zonnepanelen, ook van kleinere systemen die opgewekte stroom zelf gebruiken, voor de wet btw-plichtige producenten zijn.

Het grote voordeel van deze uitspraak: je kunt betaalde btw bij aankoop van je systeem nu terugvragen. Voor mevrouw De Groot gaat het om 700 euro. Ze moet nu ook een vast jaarlijks btw bedrag afdragen over de verkoopwaarde van opgewekte stroom: 60 euro in het haar geval.

Per saldo krijgt ze in het eerste jaar dus zo’n 650 euro terug. En het mooie is dat de fiscus betaling van het btw-forfait in de jaren erna kwijtscheldt. Al met al komt het prijskaartje van mevouw De Groot 350 euro lager uit dan het ‘gesubsidieerde’ systeem van meneer Jansen.

En de winnaar is…

Conclusie: een investering in zonnepanelen uitstellen tot de volgende officiële subsidie zich aandient, snijdt weinig hout. De aanschaf van een zonnesysteem is door de btw-uitspraak van het hof nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Nog belangrijker: de focus op aanschafsubsidies slaat de plank mis.

De echte verliezers zijn mensen die blijven wachten op een eenmalige bijdrage en zo veel grotere beparingen op stroomkosten laten liggen.

Neem mevrouw De Groot. Ze heeft dan wel 350 euro minder voor haar systeem betaald. Maar in het anderhalve jaar dat zij heeft geaarzeld, heeft meneer Jansen wel ruim 900 euro aan stroomkosten uitgespaard.

Roebyem Anders is medeoprichter en directeur van online zonnepanelenaanbieder Zonline. Zij werkt al 25 jaar in de duurzame energiesector. Je kan haar volgen via Twitter: @roebyem

Copyright foto: Dept of Energy Solar Decathlon

6 gedachten over “Particulieren staren zich blind op subsidies zonnepanelen

 • 16 oktober 2018 om 19:15
  Permalink

  在有效並溫和清理角質的同時,保持肌膚水油平衡,同時提升肌膚光亮度、光滑度和柔軟度,適合倩碧第三號肌膚類型。

 • 17 oktober 2018 om 03:43
  Permalink

  PHYTOLAQUE Design全新植物精華定型噴霧 – STYLE-TIPS.COM 擁有50年歷史的PHYTO 法國髮朵,一直致力將植物的研究成果,以頂尖的科研技術…

 • 21 oktober 2018 om 00:13
  Permalink

  The Body Shop 美體小舖 【鳳梨莎莎雅潤澤亮膚系列】鳳梨莎莎雅潤澤亮膚沐浴膠的商品介紹 The Body Shop 美體小舖,鳳梨莎莎雅潤澤亮膚系列,鳳梨莎莎雅潤澤亮膚沐浴膠

 • 5 november 2018 om 10:56
  Permalink

  Nine years ago Swansea City were bottom of the Football League, four points adrift of Exeter City. Now however, Swansea are celebrating a 3-2 victory over Arsenal. From near oblivion to the Premier League… the story of Swansea’s rise

 • 19 november 2018 om 06:49
  Permalink

  Bundesliga champions Bayern Munich have the perfect successor to Philipp Lahm in versatile midfielder Joshua Kimmich, according to assistant boss Hermann Gerland. Bayern Munich assistant boss Hermann Gerland hails Joshua Kimmich as Philipp Lahm’s natural successor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!