Warmte per vrachtauto, kan dat?

Stel je voor: er komt een vrachtauto bij het zwembad, die een grote tankcontainer neerzet. De gasketel kan uit, want die tank zit vol warmte.

Klaas de Jong | Sr Adviseur Technologie District Energy Essent Local Energy Solutions| In samenwerking met EnergieExpert, de online community voor wie werkt in, met of voor de energiesector.

Als je dat vertelt dan denken de meeste mensen: ‘dat kan niet!’ Maar het is geen fantasie. In Dortmund is het realiteit. Het zwembad is zelfs niet het enige project met warmtetransport in Duitsland; in Bottrop wordt zo een school verwarmd en in Hamm krijgt een industrieel bedrijf zo warmte van een collega. 

Brandstofverbruik vrachtauto

De eerste gedachte die je krijgt bij warmtetransport over de weg is dat het meer energie kost dan het oplevert. Bij een afstand van 10 kilometer tussen bron en gebruiker is het verbruik van de vrachtauto echter minder dan twee procent van de energie die wordt getransporteerd.

De container zelf verliest nauwelijks warmte. Bovendien kan de warmte kan zelfs maandenlang in de container worden bewaard. Voor de opslag van warmte worden namelijk speciale stoffen en niet opgewarmd water gebruikt. In Dortmund en Bottrop gebruikt men een speciaal zout en in Hamm werkt men met zeolieten.

Reclame maken met groene warmte

Het warmtetransport heeft alleen zin als het gaat om industriewarmte die anders wordt weggekoeld of om warmte uit duurzame bronnen. Zo gebruikt het zwembad in Dortmund de warmte van een WKK op biogas bij een afvalstort nabij de stad.

Toch is het een economisch een lastig verhaal, want een vrachtauto met chauffeur kost geld. Het systeem is dan ook vooral bedoeld voor tijdelijke situaties of als een warmteleiding niet haalbaar is. Het is in elk geval een mooie oplossing voor verspilling van warmte. En een kans voor PR. Zo kun je de warmtecontainer gebruiken als een rijdende reclame voor je bedrijf.

Excursie op 26 september

Het transportsysteem bij het zwembad in Dortmund kan op 26 september worden bezichtigd in het kader van een innovatiedag over opslag en transport van warmte en biogas. Er komen dan experts van gerenommeerde researchinstellingen zoals Universiteit Aken en ZAE Bayern.

Een expert van het netwerkbedrijf van RWE in Dortmund geeft een kijk op de toekomst met een hoog maar grillig aanbod van duurzame energie. Hierbij is opslag van warmte en biogas belangrijk om flexibel te kunnen inspringen op de wisselingen in aanbod van zon en wind.

Wilt u reageren? Dit kan op www.energieexpert.nl

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!