We willen waar voor ons klimaatgeld

Het laatste IPCC rapport stelt in klare taal dat we als mensheid een gigantisch probleem hebben en dat we op geen enkele manier echt aan de weg timmeren om dat op te lossen. Vreemd, zou je denken, want de internationale gemeenschap, waaronder Nederland, heeft toch besloten om een flinke hoeveelheid geld vrij te maken om klimaatverandering tegen te gaan?

frank lodder fotografieDoor Danielle Hirsch, directeur Both ENDS

Helaas, als je naar de besteding van al dat geld kijkt lijkt het doel lang niet alleen het tegengaan van klimaatverandering. De klimaatgelden verworden vooral een welkom middel om onze eigen economie te stimuleren.

Nederland streeft ernaar om 1,2 miljard euro voor klimaat vrij te maken in 2020. Let wel, dat geld komt uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Een gotspe want, zoals ook het IPCC benadrukt, het zijn juist ontwikkelingslanden die het hardst getroffen worden door klimaatverandering.

Denk aan veel landen in Afrika die met toenemende droogte te maken hebben, of aan Bangladesh, waar het water mensen letterlijk aan de lippen staat. Kortom, wat we aan klimaat uitgeven gaat ten koste van de mensen die er niet de oorzaak van zijn. Een klassieke sigaar uit eigen doos.

Klimaatfinanciering

En daar eindigt het niet mee. Want waar dreigt dat dikke miljard klimaatfinanciering uit het ontwikkelingsbudget voor ingezet te worden? Om private investeringen in het tegengaan van klimaatverandering of in het ontwikkelen van aanpassing aan klimaatverandering te stimuleren. Met andere woorden; met het ontwikkelingsgeld dat we nu voor klimaatfinanciering gereserveerd hebben, gaan we subsidies verstrekken waarmee in verhouding rijke private bedrijven, die zelf medeveroorzaker zijn van de die klimaatverandering, zoveel mogelijk business kunnen ontwikkelen.

De klimaatgelden uit het budget voor ontwikkelingssamenwerking gaan gebruikt worden voor subsidies aan multinationals. Zo wordt dat natuurlijk niet genoemd. Het heet dan dat we ‘met publiek geld meer private sector financing gaan mobiliseren’. Helaas lijken private investeerders weinig business te zien in dit soort activiteiten, vooral als het gaat om aanpassing aan klimaatverandering in arme landen. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat, zoals afgesproken, het bedrijfsleven op fifty-fifty basis zal bijdragen aan klimaatgelden.

Sociale dimensie van klimaatverandering

Het IPCC wijdt een apart hoofdstuk aan de sociale dimensie van klimaatverandering. En alsof ze deze blog al gelezen hadden waarschuwen ze terecht voor dit soort absurde beleidskronkels: het IPCC zegt dat armoede en ongelijkheid niet alleen worden vergroot door klimaatverandering zelf, maar dat ook de maatregelen die worden genomen tegen klimaatverandering daar nog eens een flinke schep bovenop doen.

En dat terwijl er andere manieren zijn om het geld in te zetten die veel directer bijdragen aan het wapenen van arme mensen tegen klimaatverandering. Neem bijvoorbeeld ons eigen ADAPTS-project in samenwerking met overheden, universiteiten en maatschappelijke organisaties. Dit project op waterbeheer en aanpassing aan klimaatverandering dichtbij de lokale bevolking is uiterst effectief. Bovendien zijn bedrijven die serieus willen investeren in zich ontwikkelende landen, gebaat bij publieke investeringen in infrastructuur, onderwijs en goed bestuur.

Pasen is een moment van bezinning. Een moment voor de verantwoordelijke ministers Ploumen en Dijsselbloem om echt over deze signalen van de IPCC na te denken. 1,2 miljard euro is de moeite waard. We willen waar voor ons klimaatgeld. Zet het dus in om armoede en ongelijkheid, die worden verergerd door klimaatverandering, aan te pakken.

Volg Danielle Hirsch via Twitter

5 gedachten over “We willen waar voor ons klimaatgeld

 • 22 oktober 2018 om 20:00
  Permalink

  通過水光療程抑制黑色素細胞生長的成分注射到真皮層,減少黑色素形成,淡化黑斑色素沉澱,從而達到美白祛斑的效果 療程特色 :可配搭多元化產品來量身訂做不同療​​程計算機化規格,操作方便,容易控制可調節進針深度,精準注射於目標的肌膚層 每針的注射劑量相等,達到均勻注射 一次平均5點注射,可縮短療程時間 採用31號細針頭,幾乎看不到入針點 降低疼痛、瘀血、腫脹及不適感 使用靈活度高,可複合式搭配針劑,量身訂製療程

 • 5 november 2018 om 19:35
  Permalink

  Ahead of this weekend’s Premier League action, Sportsmail will be providing you with all you need to know about every fixture, with team news, provisional squads, betting odds and Opta stats. Arsenal v Swansea: Team news, kick-off time, probable line-ups, odds and stats for the Premier League clash

 • 24 november 2018 om 01:13
  Permalink

  Jurgen Klopp has admitted that the clubs chasing Manchester City can’t afford to become distracted by focussing on the unbeaten Premier League leaders and must instead set their own goals. Jurgen Klopp urges Liverpool to ignore Manchester City and explains full-time spat with Sadio Mane after Chelsea tie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!