Windenergie? Overheid, bemoei je er niet mee

De (lokale) overheid moet zich niet bemoeien met windenergie. Als omwonenden van (toekomstige) windparken naast de lasten ook de lusten krijgen, komt er vanzelf draagvlak.

Windmolens
C: Windwärts Energie GmbH

Door Chris Westra | deskundige en adviseur op het gebied van schone energie

Onlangs heeft de regering elf gebieden op land aangewezen die geschikt zijn voor grote windturbineparken. Dat is het resultaat van een langdurig proces in overleg met de provincies. De provincies hebben grote en kleinere gebieden voorgedragen.

Die gebieden staan in de Structuurvisie Windenergie op land, die de ministers Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Henk Kamp (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Noodzakelijk

Windenergie op land maar ook op zee is noodzakelijk om tot een aandeel van 14 procent van hernieuwbare energie te komen in 2020, zoals afgesproken in het Energieakkoord. In het kader van klimaat, milieu en duurzaamheid is overgang (transitie) naar een duurzame energievoorziening noodzakelijk. Dankzij het energieakkoord is deze weg nu realiteit geworden.

De vraag is echter of we blij moeten zijn met de top-down benadering vanuit Den Haag op de realisatie van windturbineparken op land. Op veel plaatsen wordt weerstand geboden tegen windenergieprojecten. Zorgvuldige ontwikkelde lokale initiatieven sneuvelen in de gemeenteraad zoals onlangs in Utrecht, terwijl grote projecten in de Flevoland en Wieringermeer met grote inzet en steun vanuit de bevolking worden gerealiseerd. Daarbij komt nu ook de druk vanuit de provincies.

Weerstand tegen windenergie

Is dat wel verstandig en wordt daarmee niet onnodig veel weerstand tegen windenergie gegenereerd?

Sinds de jaren tachtig zijn de nieuwe windmolens die elektriciteit opwekken in het landschap verschenen. Het zijn vooral lokale initiatieven van (boeren-)bedrijven en coöperaties geweest die veel windturbines hebben gebouwd. Dat zien we ook in Denemarken en Duitsland.

Pas de laatste tien tot vijftien jaar worden grote windprojecten door energiebedrijven en gespecialiseerde bedrijven ontwikkeld. Dat komt ook door de grote investeringen die ermee gemoeid zijn. Windturbines zijn de laatste jaren steeds groter geworden en daardoor duurder. Ze zijn door hun grootte ook dominant aanwezig in het landschap en dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Er is een groeiend verzet tegen windturbines.

Visie

Den Haag en de provincies hebben een visie ontwikkeld voor de groei van het aantal windmolens op land. De doelstelling van de windenergie op land, zo’n drieduizend grote windturbines bij elkaar goed voor zesduizend MegaWatt, moet worden gehaald met behoud van landschappen die Nederland zo kenmerkt. Daarom heeft men gebieden aangewezen.

Het Friese beleidsdocument Windstreek 2012 stuit op veel verzet, vooral door de top-down benadering. Het Comité Hou Fryslân Mooi, de Friese Milieu Federatie en het Platform Duurzaam Fryslân zijn zo samengekomen om een breed gedragen voorstel te ontwikkelen waarbij rekening gehouden wordt met de belangen van natuur, landschap, milieu, omwonenden en ondernemers.

Uit onvrede worden op veel plaatsen in Nederland regionale en lokale energiebedrijven opgericht. Eigen verantwoordelijkheid en de wens om onafhankelijk te zijn van grote bedrijven en commerciële projectontwikkelaars spelen daarbij een rol. Men heeft tevens in de gaten dat er grote bedragen in windenergie omgaan en worden verdiend. Omwonenden van bestaande en toekomstige windturbineparken willen ook de lusten en niet alleen de lasten.

Participatie

 

Dit inzicht, opgedaan bij veel projecten, heeft ertoe geleid dat er op allerlei manieren wordt gewerkt aan participatie. Dorpsmolens waarvan de financiële opbrengsten ten goede komen aan de gemeente en locale activiteiten, moeten het draagvlak vergroten en de weerstand wegnemen. Ook worden bij steeds meer projecten omwonenden en ‘lokalen’ in de gelegenheid gesteld financieel deel te nemen in projecten zodat ze ook profiteren van de opbrengsten.

De overgang naar een nieuwe energievoorziening die gebruikt gebaseerd op hernieuwbare energie gaat onvermijdelijk met strijd, pijn en spanningen gepaard. We gaan met windenergie op land van grootschalig fossielcentraal naar duurzaam decentraal. Dat betekent dat regionale en lokale belangen moeten worden meegenomen en afgewogen.

Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen heeft een andere logica en andere eigenschappen en consequenties dan conventionele energiebronnen. De overheid lijkt er niet in te slagen voldoende draagvlak te ontwikkelen voor hun top-down benadering daarom moeten de overheden initiatieven van onderop tot bloei laten komen en zich er niet mee bemoeien. Alleen op die manier is de transitie naar een schone energievoorziening niet meer te stoppen, en is de doelstelling van 14 procent hernieuwbare energie in 2020 haalbaar.

13 gedachten over “Windenergie? Overheid, bemoei je er niet mee

 • 15 oktober 2018 om 01:56
  Permalink

  加強優化面部輪廓,可被身體完全吸引,能自然地修飾面部輪廓 功效可長達24個月以上 JUVEDERM的特點: 效果立即可見 非永久性 非手術性 安全有效 效果自然 JUVEDERM獲歐盟(CE)及美國及藥物管理局(FDA)認證 首先及唯一獲得FDA認證在首次療程後能維持長達一年2-4功效 新世代專員Hylacross科技為產品帶來獨特的物理特質,包括凝聚力、支撐力及柔順度 8點提升 這是一套由全球著名醫學美容醫生Dr. Maurício de Maio,以JUVÉDERM®系列透明質酸產品為基礎而研發的面部優化療程,藉著簡單程序便達致面部優化效果,不需進行手術,減低風險。 此療程會根據病人的個別情況,重點針對面部8個最常因流失膠原蛋白及彈性纖維而凹陷的位置,再依據特定的順序,從顴骨至下巴位置配合JUVÉDERM®系列的透明質酸產品進行療程,從而改善這些位置的豐盈度及滑溜度,全面性優化面部輪廓。

 • 18 oktober 2018 om 03:57
  Permalink

  卸除彩妝的同時發揮卓越的抗衰老功效。使肌膚潔淨,締造水潤晶瑩、柔軟和年輕緊緻肌膚的卸妝油。

 • 18 oktober 2018 om 22:19
  Permalink

  Kanebo 佳麗寶-專櫃 【個別加強保養系列】沁透持久粉餅AW的商品介紹 Kanebo 佳麗寶-專櫃,個別加強保養系列,沁透持久粉餅AW

 • 19 november 2018 om 05:24
  Permalink

  Ref Craig Thomson has confessed to getting one of the biggest decisions of the season wrong – by refusing to give Celtic a stonewall penalty in Sunday’s Old Firm clash. Thomson admits he got Maloney penalty claim wrong

 • 28 februari 2019 om 00:46
  Permalink

  Read our in-depth iPhone XS Max review
  Read our hands-on iPhone XR review
  link
  Read our hands-on Apple Watch 4 review
  iPhone XS price and release date
  iPhone XS

 • 8 maart 2019 om 14:44
  Permalink

  Inter Rapid Wien live score (and video online live stream*) starts on 21.2.2019. at 20:00 UTC time at San Siro/Giuseppe Meazza stadium, Milan, Italy in UEFA Europa League, Knockout stage – Europe. Here on SofaScore livescore you can find all Inter vs Rapid Wien previous results sorted by their H2H matches. Links to Inter vs. Rapid Wien video highlights are collected in the Media tab for the most popular matches as soon as video appear on video hosting sites like Youtube or Dailymotion. We’re not responsible for any video content, please contact video file owners or hosters for any legal complaints tinyurl.

 • 10 maart 2019 om 19:08
  Permalink

  Ernest Quintana, 78, was at Kaiser Permanente Medical Center in Fremont when a doctor – appearing on the robot’s screen – informed him that he would die within a few days.

  A family friend wrote on social media that it was “not the way to show value and compassion to a patient“.

  The hospital says it “regrets falling short” of the family’s expectations.

  Mr Quintana died the next day.

 • 3 april 2019 om 23:35
  Permalink

  Despite residing in Germany for nearly 30 years, there are still some things I cannot wrap my mind around. I may have married a German, pay German taxes, and have German(-American) children, but I guess my US mentality still shines through.

  Like when it comes to personal space. I’ll be standing in the supermarket, in front of a shelf full of products, deliberating over the selection, and inevitably a hand will slip itself in front of my face and grab an item from the row. Many Germans seem to not have any qualms about this at all, but it still takes me aback sometimes.

 • 13 april 2019 om 07:08
  Permalink

  The Portuguese road Prevention agency (PRP) has this week called for more and improved traffic stops in Portugal. The agency has also deemed current actions by law enforcement officials as ineffective in dealing with the majority of serious traffic offences.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!