Bewuster achter het stuur met myJINI

Duurzamer rijden, hoe doe je dat eigenlijk? Natuurlijk begint het bij een zuinige, milieuvriendelijke auto. Maar de rijstijl is een niet te onderschatten factor. De start-up myJINI komt met een dienst die de duurzaamheid van je rijstijl niet alleen inzichtelijk maakt, maar je ook beloont bij ‘goed gedrag’.

Na inschrijving ontvang je een zwarte connector. Deze plaats je in de OBD II-poort van je auto. Die bevindt zich vaak ergens onder je stuur. Vrijwel iedere auto na 1996 heeft zo’n poort. Deze connector registreert de afgelegde afstand en gereden tijdstippen, maar ook het rem- en acceleratiegedrag. Deze gegevens worden via een simkaart doorgestuurd naar de servers van myJINI.

Daar begint het spelletje eigenlijk pas echt. Met netjes en bewust rijden verdien je punten, zogenaamde JINI$. Die punten zijn onder andere inwisselbaar voor korting op de optionele autoverzekering. Duurzaam rijden drukt zo niet alleen het brandstofverbruik, maar ook de premiekosten. Bottom line: hoe groener je rijdt, hoe minder je betaalt. Een groene rijstijl is namelijk ook veiliger, en dat is natuurlijk voor een verzekeraar wel zo prettig.

Pay How You Drive

Dat principe wordt ook wel ‘Pay How You Drive’ genoemd en is momenteel sterk in opkomst in met name Angelsaksische landen. Dit systeem heeft nog een voordeel boven de traditionele verzekeringen die alleen kijken naar schadevrije jaren: het geeft jonge bestuurders al vanaf de eerste autorit de kans te profiteren van een verantwoorde rijstijl.

Wanneer krijg je dan punten? Bijvoorbeeld bij rustig remmen en accelereren, zaken die direct van invloed zijn op de CO2-uitstoot. myJINI beloont bovendien het vermijden van de spits (rondom Rotterdam) en de nacht, twee zaken die vooral voor de verkeersveiligheid bevorderlijk zijn.

Online dashboard

Overigens hoef je voor een indicatie van je rijstijl niet op het afschrift van de autoverzekering te wachten. Via een online dashboard kun je op ieder gewenst moment inzage in je prestaties achter het stuur. Naast afgelegde afstand en gereden tijdstippen zie je middels allerlei grafieken hoe je presteert ten opzichte van het gemiddelde van andere gebruikers. Het dashboard en het beloningssysteem werken als bewuste en onbewuste stimulansen. Zo hoop myJINI het gedrag van bestuurders te verbeteren en te verduurzamen. Zonder een opgeheven vingertje, maar met de funfactor.

Het stimuleringsconcept wordt overigens momenteel verder uitgebouwd. Momenteel werkt de dienst aan een beloningssysteem waarbij je met veilig en duurzaam rijgedrag allerlei badges kunt verdienen.

Zelf zien hoeveel je kunt besparen? Bereken jouw voordeel op de website.

Dit artikel is een bijdrage van een van onze partners.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!