Zonnepanelen huren steeds populairder

Duurzaamheid staat bij veel consumenten hoog op de agenda. Steeds vaker kiezen consumenten bewust voor groene energie. Ook in het straatbeeld is deze beweging op te merken: een groeiend aantal daken ligt vol met zonnepanelen.

Waar voorheen een forse investering nodig was om als consument zonnepanelen op de woning te laten installeren, zijn er steeds meer partijen die zonnepanelen te huur aanbieden. Met de gehuurde zonnepanelen besparen consumenten direct op hun energierekening, zonder dat zij vooraf hoeven te investeren.

Overgewaaid uit de VS

Het concept van zonnepanelen huren is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Uit de praktijk blijft dat veel consumenten graag zelf groene stroom willen opwekken, maar het geld niet op het dak willen leggen. Ook huishoudens met een kleinere portemonnee krijgen dankzij de huurconstructie toegang tot echt groene stroom.

Duurzame keuze

Het belangrijkste voordeel van zonnepanelen, ongeacht of ze gekocht of gehuurd worden, is dat het een duurzame keuze is. Zonne-energie is immers niet schadelijk voor het milieu en er is oneindig veel zonne-energie beschikbaar.

Financieel aantrekkelijk

Het huren van zonnepanelen is financieel aantrekkelijk, omdat er geen investering nodig is en er dus ook geen terugverdientijd is. Consumenten profiteren direct van een lagere energierekening.Wanneer de stroomrekening wordt weggestreept tegen het huurbedrag voor de zonnepanelen, blijft er voor de meeste huishoudens een aantrekkelijke besparing over.

Geen gedoe

Met name huishoudens die wel zonnepanelen willen maar geen ‘gedoe’, kiezen er steeds vaker voor om te huren. Gedurende de looptijd van het huurcontract, wat meestal tien jaar is, is de aanbieder eigenaar van het zonnestroomsysteem. Daarmee is de aanbieder dus ook verantwoordelijk voor eventueel onderhoud of het vervangen van defecte onderdelen. Aan het einde van de looptijd van het huurcontract is het meestal mogelijk om de zonnepanelen tegen een scherpe prijs over te nemen. Gezien de gemiddelde levensduur van zonnepanelen, zo’n dertig jaar, profiteren huishoudens na de huurperiode dus nog twee decennia van gratis groene stroom.

Groeiend aantal aanbieders

Het aantal verhuurders van zonnepanelen neemt toe. Met name start-ups, zoals Zelfstroom bieden zonnepanelen te huur aan. Sinds een aantal maanden zijn er ook enkele grote energiebedrijven die zonnepanelen verhuren.

Dit is een partnerbijdrage en valt niet onder redactionele verantwoordelijkheid van de Groene Courant 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!