Afnemers stadswarmte verzekerd van hogere energierekening

Uit eerder onderzoek van EasySwitch.nl naar de prijzen van stadswarmte in de regio Amsterdam bleek dat consumenten structureel te veel betalen. In samenwerking met consumentenprogramma Radar is geconstateerd dat dit voor heel Nederland geldt. Om de omvang van het probleem in kaart te brengen kunnen consumenten via een tool berekenen wat de impact is op hun energierekening.

EasySwitch.nl heeft het prijsverschil tussen stadswarmte en gas onderzocht aan de hand van jaarrekeningen van de belangrijkste stadswarmteleveranciers in Nederland: Ennatuurlijk, Nuon, Eneco, Stadsverwarming Purmerend, Het Groene Net en Warmtenet Hengelo. Ondanks het bestaan van de Warmtewet, waarin is vastgelegd dat stadswarmte niet duurder mag zijn dan gas, wijst het onderzoek een gemiddeld prijsverschil uit van 176 euro per jaar. Met de huidige wet betaalt de consument structureel te veel voor stadswarmte.

Gemeenten kiezen in toenemende mate voor stadswarmte als warmtevoorziening in nieuwbouwwijken. Door het ontbreken van een gasaansluiting zijn toekomstige bewoners gedwongen om stadswarmte af te nemen van de desbetreffende stadswarmteleverancier. Deze verplichte afname gaat echter nog een stap verder. Mensen die ervoor kiezen om hun eigen warmtevoorziening te regelen, krijgen alsnog een rekening met de aansluit- en vastrechtkosten voor stadswarmte. De Warmtewet moet consumenten beschermen tegen een monopolie, maar in deze situatie betaalt men zelfs voor een product dat niet wordt afgenomen.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!