Amsterdam onderzoekt aansluiten laadpunten op vuilcontainers

Om kosten en ruimte te besparen, onderzoekt de gemeente Amsterdam of publieke laadpunten gecombineerd kunnen worden met bestaande gemeentelijke aansluitingen op het elektriciteitsnet, zoals aansluitingen van elektrische vuilcontainers. In Amsterdam verschijnen steeds meer laadpunten in de openbare ruimte, de vraag naar laadpalen blijft stijgen.

Op veel plekken in de stad staan elektrische perscontainers die het afval samenpersen zodat de vuilnisauto minder vaak langs hoeft te komen. Deze vuilcontainers hebben een aansluiting op het elektriciteitsnet. De gemeente is een pilot gestart om te kijken of de aansluitingen van nieuwe openbare laadpunten slim gecombineerd kunnen worden met de al bestaande aansluitingen van de vuilcontainers.

Nu wordt er nog voor ieder nieuw laadpunt een nieuwe aansluiting gemaakt op het elektriciteitsnet. Maar het gebruik van al bestaande aansluitingen kan leiden tot kostenbesparing en efficiënter gebruik van de aansluiting. Ook zal er minder overlast zijn in de openbare ruimte bij gelijktijdige realisatie omdat de straat maar één keer open hoeft. De pilot loopt tot eind 2017 en krijgt navolging als blijkt dat het idee in de praktijk net zo goed uitwerkt als in theorie. En alle betrokken partijen (red. Nuon, Heijmans, EV-Box, Sitcon, Waternet, gem. Amsterdam) de test als positief ervaren.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!