Gevangenisstraf van 1,5 jaar vanwege fraude met afval voor co-vergisters

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de rechtbank in Zutphen een gevangenisstraf van 18 maanden, een beroepsverbod en een boete van ruim 34.000 euro geëist tegen de directeur van Recycling Nederland en Enorgha uit Putten.

Tegen Recycling Nederland en Enorgha eiste het OM boetes tot 150.000 euro, waarvan 50.000 euro voorwaardelijk. Het OM verwijt de verdachten  het stelselmatig omkatten van afvalstromen die bestemd waren voor co-vergisters.

‘Zij waren uit op eigen gewin ten koste van de veiligheid van mens en milieu.’ Het OM vordert dat verdachten het crimineel verdiende geld terugbetalen.

Uit onderzoek door de politie, de Omgevingsdienst en NVWA blijkt dat de bedrijven  tussen 2012 en 2014 op grote schaal niet-vergunde afvalstoffen innamen. Zo ontvingen de verdachten bijvoorbeeld slib en afvalwater van een tankcleaningbedrijf uit Pernis. ‘De ware aard en de herkomst van de afvalstoffen en daarmee de gevaarzetting van de afvalstoffen is door verdachte verhuld en aan ieder zicht onttrokken’, zei de officier op zitting. Verdachten zouden de afvalstoffen die niet toegelaten zijn in de co-vergister hebben gemengd. Vervolgens zijn ze voorzien van een onjuiste benaming en afgezet naar de co-vergisters.

Afval wordt in een co- vergister omgezet naar energie. De reststof kan –indien behandeld volgens de regels en voorschriften- worden afgezet als mest.

Co-vergisters moeten afval dat voldoet aan regels kopen bij afvalbemiddelaars zoals verdachten. Omdat het aantal co-vergisters de afgelopen jaren is toegenomen, wordt het aanbod van toegestane co-producten steeds beperkter en daarmee duurder.

Het OM heeft berekend dat Enorgha en Recycling Nederland respectievelijk 1.513.422 euro en 216.196 euro zouden hebben verdiend met de vermoedelijke fraude. Het OM heeft een ontnemingsvordering uitgebracht. De verdachten kunnen daar nog op reageren.  De vordering zal later inhoudelijk behandeld worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!