Tiental organisaties naar de rechter om hoge subsidies Britse kerncentrale

AMSTERDAM – Een samenwerking van 10 organisaties gaat in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie om subsidies goed te keuren voor de Britse kerncentrale Hinkley Point C. Mogelijk volgt de Duitse overheid ook.

De organisaties proberen te voorkomen dat de kerncentrale voor een periode van maar liefst 35 jaar voor elke geproduceerde megawattuur 120 euro krijgt. Hiermee krijgt de centrale meer subsidie dan bijvoorbeeld Duitse windmolenexploitanten.

In totaal komt het neer op een bedrag van 108,6 miljoen euro, inflatie meegerekend. Zonder inflatie mee te nemen in de berekening komt het bedrag op 53,7 miljard euro.

Vooral milieuorganisaties, onder andere Greenpeace, hebben zich aangesloten bij de actie. Het Duitse parlement, de Bundestag, vergadert vanavond over de vraag of Duitsland zich ook moet aansluiten.

Volgens Greenpeace ondermijnt de subsidie groene energie in Duitsland. Elektriciteit in Groot-Brittannië wordt waarschijnlijk goedkoper door de plannen. Ook kan Duitsland zo goedkoper stroom importeren waardoor conventionele en groene energiecentrales minder winstgevend worden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!