Kilometer aan nieuwe generatie getijdenturbines in Brits kanaal

AMSTERDAM – Ontwikkelaars van de universiteit van Oxford hebben in samenwerking met een Brits bedrijf een nieuw type getijdenturbine gemaakt met een horizontale as. Hierdoor kan de turbine in meer wateren worden ingezet.

Onlangs maakten ze plannen bekend om hun getijdenturbines te plaatsen in een project van 30 megawatt in het Kanaal van Bristol tegen geschatte kosten van 143 miljoen pond (204 miljoen euro). Tegen 2021 kan het hek met turbines van 1 kilometer operationeel zijn.

De meeste getijdenturbines lijken op windturbines onderwater. Hierdoor wordt het gebruik van de turbines beperkt tot bepaalde wateren. De THAWT, Transverse Horizontal Axis Water Turbine, is ontwikkeld voor gebruik in ondiep water.

Efficiëntie

De horizontale turbines worden in hekken geplaatst waardoor een nieuw fenomeen ontstaat dat de efficiëntie van de turbines verhoogt. De bladen worden in een driehoek geplaatst waardoor de druk op de bladen zelf veel lager is.

Als het water door de bladen gaat ontstaat er nog meer druk waardoor de efficiëntie van de turbine wordt verhoogd.  Het fenomeen heet ‘blockage’ in het Engels en het effect wordt groter als de lengte van het hek langer wordt.

Om de turbine verder te ontwikkelen startten 3 wetenschappers van Oxford een nieuw bedrijf, Kepler Energy.  Volgens de uitvinders is de turbine een verbetering van de Darrieus windturbine, een type windturbine met gebogen veriticale assen.

Kepler Energy
©: Kepler Energy

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!