Onderzoek RVO.nl: 50 procent bedrijventerreinen bezig met verduurzaming

Bijna de helft van de Nederlandse bedrijventerreinen is al bezig met plannen voor verduurzaming van hun energiehuishouding. Dat blijkt uit een enquête van RVO.nl en Stichting Clok. De ondervraagde parkmanagers, ondernemersverenigingen, fondsen en ontwikkelmaatschappijen hebben wel behoefte aan meer informatie.

Op verschillende plekken blijkt een collectieve aanpak succesvol om bedrijventerreinen te verduurzamen. Dat is onder meer te zien in de Gelderse streek De Liemers. Daar hebben bedrijventerreinen een praktische aanpak – waarbij ondernemers aan hun energieverplichtingen voldoen.

Ook op verschillende bedrijventerreinen in de Kop van Noord-Holland staat duurzaamheid centraal. Hier hebben honderden bedrijven van de Energie-Coöperatie West-Friesland de handen ineengeslagen om energiemaatregelen te treffen én energie in te kopen. Ze besparen daarmee 14 procent op de kosten ten opzichte van individuele inkoop. Dankzij hun schaalgrootte kunnen ze bovendien eenvoudiger extern financiering aantrekken voor bijvoorbeeld zonneprojecten.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!