0,001 procent kans dat mensen niet klimaatverandering veroorzaken

AMSTERDAM – Er is een 0,001 procent dat mensen niet verantwoordelijk zijn voor de huidige verandering die het klimaat op aarde ondergaat.

©: CSIRO
©: CSIRO

Dit schrijven Australische wetenschappers van het nationale wetenschapsinstituut van Australië in een rapport. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Climate Risk Management.

Zij borduren voort op eerdere onderzoeken, maar passen statistische methode toe om een precieze kans te berekenen.

Eerder berichtte het IPCC, het klimaatagentschap van de Verenigde Naties, dat onder klimaatwetenschappers de consensus was dat voor 95 tot 100 procent zeker is dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt.

353 maanden lang temperatuurstijging

Afgelopen juli steeg de temperatuur op van het land en de oceanen opnieuw meer dan het maandelijks gemiddelde in de 20e eeuw. Sinds 1985 stegen de temperaturen al harder dan het maandelijks gemiddelde, ongeveer 353 maanden geleden.

De Australische onderzoekers ontwikkelden een statistisch model dat rekening houdt met bekende weersverschijnselen zoals El Niño en zonnestraling. Zij berekenden dat de kans dat de temperatuur 353 maanden lang harder stijgt dan het gemiddelde in de vorige eeuw 1 op 100.000 is.

Lees hier meer over het onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!