10 miljoen euro voor ontwikkeling duurzame grondstoffen chemische industrie

ECN, TNO, Provincie Noord-Brabant en het Vlaamse VITO investeren gezamenlijk 10 miljoen euro in de ontwikkeling van bio-aromaten: duurzame grondstoffen voor de chemische industrie. Dit werd onlangs bekendgemaakt tijdens het jaarevent van Biorizon in Antwerpen.

Biorizon wil met de financiering de ontwikkeling van bio-aromaten versnellen. Het Shared Research Center werkt op dit moment samen met de industrie aan technologieën om aromaten te winnen uit plantaardige (rest)stromen. Hiermee kan Biorizon de chemische en toeleverende industrie een winstgevend én duurzaam alternatief bieden voor het winnen van grondstoffen uit aardolie. Potentieel kan 40 procent van alle chemicaliën hiermee worden vervangen.

De provincie Noord-Brabant investeert 5 miljoen euro tot 2020 en TNO, ECN en VITO investeren in totaal eveneens 5 miljoen. Deze investering moet als een vliegwiel werken om bedrijven en andere belanghebbenden meerjarig aan één of meer van de onderzoekslijnen van Biorizon te verbinden. Deze onderzoekslijnen zijn: thermochemische omzetting van biomassa in aromaten (ECN); van suikers naar aromaten (TNO) en van lignine, de stof die hout zijn stevigheid geeft, naar aromaten (VITO).

De opbrengsten die voortkomen uit de participatie door bedrijven, worden door Biorizon vervolgens weer deels geïnvesteerd in het onderzoeksprogramma. Zo wordt het ecosysteem op een toekomstbestendige manier versterkt.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!