10 partijen tekenen intentieverklaring energieneutrale N33 Midden

De N33 tussen Appingedam en Zuidbroek moet een volledig energieneutrale weg worden. Dat is de ambitie van 10 betrokken partijen in de regio. Om deze ambitie kracht bij te zetten, tekenden de 10 partners een intentieverklaring. De ondertekenende partijen voor het verduurzamen van de N33 zijn: de provincie Groningen, Rijkswaterstaat, gemeente Midden-Groningen, gemeente Appingedam, gemeente Delfzijl, Groningen Seaports, Stichting BuildinG, Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energiekoepel (GrEK) en de New Energy Coalition.

De partijen gaan kijken naar wat lokale energiecorporaties en grondstoffen kunnen bijdragen aan de verduurzaming van de N33. Er wordt gekeken hoe lokale, natuurlijke materialen op een slimme manier als grondstof kunnen dienen bij de verdubbeling van de weg. Dit kan bijvoorbeeld door vangrails van natuurlijke “biobased” grondstoffen te maken of door bouwblokken uit geperst slib uit de Eems-Dollard te gebruiken. Tijdens de ondertekening stond een kunstwerk van grote bouwblokken tentoongesteld, gemaakt van slib uit de Eems Dollard.

Op korte termijn stellen de ondertekenende partijen een programma op om de duurzaamheid van het middelste gedeelte van de N33 tussen Appingedam en Zuidbroek verder uit te werken. Bij verduurzamen gaat het bij de N33 Midden over de onderwerpen: circulariteit, energie, biodiversiteit en sociale relevantie. (foto: Rijkswaterstaat, Solar Highways Uden)

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!