120 zonnecellen in Nederlands shirt wekken genoeg op voor smartphone

AMSTERDAM – Met 120 dunne filmzonnecellen in een shirt is het bijna niet meer nodig om de smartphone op te laden met het stopcontact.

Het shirt is ontworpen door fashion designer Pauline van Dongen, Holst Centre en TNO. Bij South bij South West, een bijeenkomst over onder andere technologie in de VS, werd het shirt gepresenteerd.

Van Dongen noemt het een praktisch, maar ook draagbaar kledingstuk dat mode van de catwalk naar de winkelstraat weet te brengen.

“Tot nu toe leidden alle pogingen om zonne-energie en mode te combineren tot unieke haute-couture stukken”, aldus de ontwerpster.

“Door de technologie van Holst Centre toe te passen, is het mogelijk om het design en de technologie naadloos in elkaar over te laten lopen zodat ze elkaar versterken, waardoor de waarde en het concept van mode verder wordt gebracht.”

Krachtbron

“Door het dragen van zonnecellen kunnen we de energie van zon grijpen zodat we zelf een krachtbron worden. Als designer ben ik ook heel enthousiast over hoe zonnecellen kunnen bijdragen aan de esthetiek van een kledingstuk.”

De 120 zonnecellen van het Solar Shirt hebben een vermogen van 1 watt. Volgens de ontwerpers wekken de zonnecellen genoeg stroom op om een gemiddelde telefoon een paar uur op te laden. Apparaten worden opgeladen met een USB-poort.

“De zonnecelmodules kunnen op grote schaal worden geproduceerd door technologieën die compatibel zijn met roll-to-roll productie”, aldus Ton van Mol, directeur bij Holst Centre. “Vervolgens kunnen ze als het ware op textiel worden ‘gestreken’, voordat het kledingstuk in elkaar wordt genaaid. Ontwerpers en kledingfabrikanten zijn hierdoor vrij om de modules te combineren zoals ze zelf willen, waardoor ze hun eigen unieke ontwerpen kunnen creëren”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!