1,8 miljoen voor proeffabriek van Avantium voor bioraffinage

Chemiebedrijf Avantium in Delfzijl gaat op 13 juli een proeffabriek openen voor bioraffinage, waarbij uit biomassa meerdere bestanddelen worden gewonnen die gebruikt kunnen worden voor industriële processen.

In de fabriek wordt bijvoorbeeld resthout uit bosbeheer omgezet in suikers. De provincie ondersteunt het project met een bijdrage van 1,8 miljoen euro, vanuit de Regionale Investeringssteun Groningen (RIG2017). De proeffabriek is de opmaat naar een grotere bioraffinagefabriek in Delfzijl, die op dit moment wordt ontwikkeld.

Avantium is wereldwijd actief in het onderzoeken, ontwikkelen en naar de markt brengen van vernieuwende chemische toepassingen, die tot doel hebben fossiele grondstoffen te vervangen voor groene grondstoffen. De grondstoffen die Avantium via bioraffinage wint, kunnen gebruikt worden voor industriële toepassingen, duurzame materialen en fermentatie (een proces waarbij bacteriën en schimmels gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken). Daarmee sluit het project goed aan op bestaande productieketens van bedrijven op het chemiepark in Delfzijl en in de Eemshaven.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!