19-jarige haalt 1 miljoen binnen om oceanen schoon te maken

AMSTERDAM – De 19-jarige Nederlander Boyan Slat heeft 1 miljoen dollar opgehaald met zijn idee om de oceanen schoon te maken. Hiermee is hij al binnen korte tijd op de helft om zijn idee te verwezenlijken.

Oceanen schoonmaken SlatRuim 20.000 mensen hebben het crowdfundingproject, The Ocean Cleanup genoemd, van Slat gesteund.

Met nog 67 dagen te gaan wil de student nog eens 1 miljoen dollar ophalen om met de testfase te beginnen.

De student wil het geld gaan gebruiken om een installatie te bouwen met lange armen 100 kilometer lang en 3 meter hoog in de vorm van een V van die het plastic uit de zeestroom gaat filteren. In 2020 moet het project gebouwd zijn.

Stille Oceaan

De installatie wordt op 1 plek gebouwd, namelijk in de Stille Oceaan tussen Hawaï en de Amerikaanse kust bij Californië. Dit is 1 van de meest vervuilde oceanen ter wereld.

Door de stromingen in de Oceaan wordt plastic geconcentreerd op maar een aantal plekken. Zijn installatie vangt al het plastic tot 3 meter diepte op en vervoert het naar 1 centrale plek waar het opgeruimd wordt. Door die stroming hoeft men niet zelf naar het plastic toe om het op te ruimen.

Haalbaarheidsonderzoek

Hij besteedde een jaar aan het haalbaarheidsonderzoek van zijn project. Met tientallen vrijwilligers heeft hij praktijktesten gedaan in de Oceaan. Slat zegt in zijn onderzoek rekening gehouden met de lokale flora en fauna, scheepsroutes en het klimaat op zee.

Slat sprak anderhalf jaar geleden op TedxDelft en het filmpje van zijn speech ging viral en werd honderdduizenden keer bekeken.

Uiteindelijk kreeg hij al wereldwijd aandacht voor zijn idee. Hij presenteerde begin vorige maand het project voor een publiek in New York waar de crowdfundingactie ook werd gestart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!