Finnen en Spanjaarden behalen nieuw record met zwarte zonnecel

AMSTERDAM – Een team van Finse en Spaande wetenschappers hebben een nieuw recordrendement behaald van 22,1 procent met een zwarte zonnecel.

Het record is bevestigd door het Fraunhover Instituut. Het gaat om een toename van 4 procentpunten ten opzichte van het vorige record.

Het nieuwe record werd bereikt door een dunne laag van nanostructuren te plaatsen op de zonnecel en door het integreren van alle metalen contacten aan de achterkant van de cel.

De nieuwe cel is gemaakt door onderzoekers van de Finse Aalto Universiteit en het Spaase Universitat Politecnica de Catalunya.

Zwarte zonnecellen presteren beter in hoge noorden

Hele Savin, professor bij de Aalto Universiteit, benadrukt dat het rendement niet de enige karakteristiek is, waar naar gekeken moet worden.

Zwarte zonnecellen kunnen zonlicht dat tegen een lagere hoek valt relatief beter omzetten in stroom. “Dit is vooral in het noorden een voordeel, waar de zon het grootste deel tegen een lagere hoek schijnt.”

“Wij hebben laten zien dat in de winter in Helsinki, zwarte zonnecellen significant meer elektriciteit produceren dan traditionele zonnecellen met een identiek rendement.”

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!