3,3 miljoen voor energieproducerende onderwatervliegers

UTRECHT – Een Zweeds bedrijf heeft een investering ontvangen van 2,5 miljoen pond (3,3 miljoen euro) om getijdenturbines te bouwen die lijken op vliegers onderwater.

Minesto, gevestigd in Gothenburg, is van plan om de innovatieve turbines voor de kust van Wales te plaatsen in een testproject.

Eerder kreeg het bedrijf al een investering van een Europees regionaal fonds voor Wales ter waarde van 9,5 miljoen pond. De investering van 2,5 miljoen komt daar bovenop van het Europese KIC InnoEnergy, een concern dat innovatie stimuleert.

In totaal is voor de korte termijn 30 miljoen pond nodig om het project, dat in de regio 30 banen zal creëren, van de grond te krijgen. Voor de langere termijn is misschien nog wel meer nodig.

Minesto
©: Minesto

Vlieger in de lucht

In eerste instantie worden in 2017 3 Deep Green onderwatervliegers geïnstalleerd. Op een later tijdstip komen daar nog eens 17 vliegers bij.

De turbines bestaat uit een vleugel met een turbine eraan die met een kabel bevestigd is aan de zeebodem. De vleugel beweegt onderwater ongeveer net zo als een vlieger in de lucht. Door de beweging gaat de vlieger 10 keer sneller dan de stroming, waardoor er relatief meer energie zou worden opgewekt.

Deep Green is ontworpen om in wateren met lage stroming energie op te wekken. Elk apparaat weegt ongeveer 7 ton en wordt op  15 meter onder de zeespiegel geplaatst.

Minesto
©: Minesto

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!