Amerikaanse overheid steekt 10,5 miljoen in golf- en getijdenenergie

UTRECHT – De Amerikaanse overheid heeft 10,5 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor een reeks geavanceerde golf- en getijdenturbines.

De financiering gaat naar een zestal bedrijven en projecten die verdeeld zijn in 2 groepen.

De eerste groep bedrijven richt zich op het verbeteren van het ontwerp van de waterturbines. Zo gaat Oscilla Power uit Washington zich richten op hoe drijvende platforms een storm kunnen doorkomen.

M3 Wave LLC uit Oregon krijgt financiering om te onderzoeken hoe turbines die op de oceaanbodem worden geplaatst kunnen worden beschermd tegen een verschuivende bodem.

Kleine windturbines in rivier New York

Nog eens 3 bedrijven krijgen het geld om een bestaand product beter en vooral goedkoper te maken. Zo probeert Verdant Power al sinds 2002 in de East River in New York turbines te plaatsen op de rivierbodem die lijken op kleine windturbines.  

Met kleine stappen komt een proefproject steeds dichterbij. De East River is eigenlijk geen normale rivier, maar een zeestraat met sterke getijden. Op gezette tijden zijn er enorme krachten in de rivier waardoor getijdenturbines daar een enorme voordeel kunnen hebben.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!