Onder andere ECN, Eneco en TNO tekenen voor futuristische Dutch Windwheel

UTRECHT – 11 organisaties hebben donderdag getekend voor de ontwikkeling van de Dutch Windwheel, een futuristische windmolen die vooral Rotterdam op de kaart moet zetten.

BAM Group, Deltares, Dura Vermeer, ECN, Eneco, InnovationQuarter, Mammoet, technisch dienstverlener SPIE, TNO, vastgoedbedrijf AM en de Windwheel Corporation hebben hun handtekening onder een innovatieprogramma gezet.

Het doel van het innovatieprogramma is om innovaties te ontwikkelen en te combineren die gebruikt kunnen worden in de Dutch Windwheel.

Lokale energieopwekking

Het gaat daarbij om innovaties op het gebied van water, energie, technologie en bouwtechniek. Zo zullen de mogelijkheden worden onderzocht voor ontwikkeling van de lokale energieopwekking, het watersysteem, de ontwikkeling van smart grid en het materiaalgebruik.

Achter de Dutch Windwheel zitten een drietal Rotterdamse bedrijven. Deze zomer presenteerden BLOC, DoepelStrijkers en Meysters het idee.

©: Dutch Windwheel
©: Dutch Windwheel

Rotterdamse haven

Bij de Rotterdamse haven moet een gevaarte van maar liefst 174 meter hoog komen dat lijkt op een reuzenrad en ook dienst doet als turbine en hotel. Tussen 2020 en 2025 moet het plan ook daadwerkelijk gerealiseerd worden, zeggen de bedrijven, maar echt concrete plannen over bijvoorbeeld financiering zijn er nog niet.

Lees ook: Rotterdam lanceert plannen voor enorme futuristische windmolen

De windtechnologie waar in de plannen gebruik van wordt gemaakt heet EWICON, een afkorting voor Electrostatic WInd energy CONverter technologie. Zonder bewegende mechanische onderdelen produceert de turbine stroom. Op kleine schaal zijn eerder modellen gebouwd, maar nog nooit zo groot als in de huidige plannen.

Dutch Windwheel
©: Dutch Windwheel

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!