Ikea wil piepschuim vervangen met materiaal van paddestoel

UTRECHT – Ikea is van plan de bekende verpakkingen van polystyrene, ook wel piepschuim genoemd, te vervangen met een veel duurzamer materiaal gemaakt van paddestoelen.

Iedereen kent polystyrene als het materiaal waarin bijvoorbeeld tv’s in een doos worden vervoerd, maar het wordt ook gebruikt voor wegwerpbekertjes en bakjes voor eten. Het materiaal is alleen bijna niet te recyclen.

Het nieuwe materiaal waar de Zweedse meubelfabrikant op mikt is mycelium, ook zwamvlok genoemd. Het ontwerp komt van een Ecovative, een ontwerpbureau uit New York. Ecovative kweekt het materiaal met behulp van landbouwafval.

Netwerk van vezels

Dit afval wordt schoongemaakt en gecombineerd met mycelium. Dit groeit om het afval heen en verwerkt het afval tot een netwerk van vezels. Deze massa wordt opgebroken en vervolgens in een mal gelegd. Het mycelium groeit verder totdat de mal is opgevuld. De vorm die eruit komt wordt verhard en gebruikt als verpakking.

“Veel van de producten komen in polystyrene, dat bijna niet of moeilijk te recyclen is”, aldus Joana Yarrow, hoofd van Britse duurzaamheidsafdeling, tegenover The Telegraph. “Het mooie aan mycelium is dat je het in een mal kan laten groeie dat perfect past.”

Het duurt enkele duizenden jaren voordat polystyrene ontbindt. Mycelium daarentegen kan simpelweg op de composthoop worden gegooid.

Polystyrene
©: Ikea

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!