Voetgangers produceren stroom voor straatverlichting Las Vegas

UTRECHT – In Las Vegas komen straatlantaarns die naast zonne-energie ook de kinetische energie van voetgangers gaan gebruiken om voor verlichting te zorgen.

De gemeente werkt hiervoor samen met het Amerikaanse bedrijf EnGoPLANET dat de straatlantaarns fabriceert. De lantaarns worden geplaatst bij Boulder Plaza.  

De verlichting van EngoPLANET heeft een dakje met zonnecellen en led-verlichting. In de grond om de lantaarn heen zijn tegels verwerkt waarmee de kinetische energie van voetgangers wordt opgevangen. De geproduceerde stroom wordt opgeslagen in een batterij.

Sensoren

Verder zijn de lantaarnpalen uitgerust met sensoren om luchtkwaliteit te meten, het verkeer in de gaten te houden en is er de mogelijkheid om een camera te installeren. Smartphones kunnen worden opgeladen met 2 usb-poorten en er is een plateautje voor draadloos opladen. Wifi maakt het mogelijk om altijd online te zijn.

Straatverlichting wereldwijd zorgt ervoor dat er jaarlijks zo’n 100 miljoen ton CO2 wordt uitgestoten in de atmosfeer, aldus EnGoPLANET.

“Traditionele lantaarnpalen zijn nutteloos. Ze dienen alleen voor verlichting”, aldus Petar Mirovic, directeur van EnGoPLANET. “Met onze oplossing veranderen we dat door handige onderdelen te implementeren in de paal en het te transformeren in een gratis servicepaal waar mensen kunnen rusten, hun mobiele apparaten kunnen opladen en met wifi verbinding maken met internet.”

EnGoPLANET
©: EnGoPLANET
EnGoPLANET
©: EnGoPLANET
EnGoPLANET
©: EnGoPLANET

EnGoPLANET STREET LIGHT from EnGoPLANET on Vimeo.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!