7,8 miljoen voor grootste getijdenturbine ter wereld

UTRECHT – Het Schotse Scotrenewables Tidal Power (SRTP), maker van de grootste getijdenturbine ter wereld, heeft een investering van 5,7 miljoen pond (7,8 miljoen euro) binnengehaald.

Het bedrijf, gevestigd op de Schotse Orkney-eilanden, is bijna klaar met de bouw van de enorme turbine van zo’n 75 meter lang en een vermogen van 2 megawatt waar het al langer aan werkt.

De SR2000, zoals de turbine heet, is eigenlijk een lang drijvend platform met 2 verticale bladen eronder die lijken op de wieken van een windturbine.

Onderhoud

Het grootste gedeelte van de onderdelen van de turbine zit in het drijvende platform boven water, waardoor het makkelijker wordt om onderhoud te doen. De bladen kunnen worden ingetrokken met een gepatenteerde techniek zodat het platform makkelijk naar een haven gesleept kan worden.

Getijdenturbine, SRTP
©: Scotrenewables

De turbine kan in wateren met een diepte van minstens 25 meter stroom produceren en kan worden afgestemd op lokale omstandigheden.

Sinds 2013 draait al een prototype met een vermogen van 250 kilowatt met een lengte van 35 meter. In de 4.000 uur dat dit platform is getest zijn er geen grote problemen voorgekomen met structurele of elektrisch componenten waardoor de weg open ligt voor een grotere test.

De SR2000 wordt begin volgend jaar gelanceerd en zal getest worden bij het hoofdkwartier van SRTP. De nieuwe investering is afkomstig van de huidige aandeelhouders van SRTP en enkele nieuw bedrijven zoals DP Energy en scheepswerf Harland &Wolff.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!