Airbus en Siemens: in 2030 elektrisch vliegtuig met plek voor 100 passagiers

UTRECHT – Airbus werkt samen met Siemens bij het maken van een hybride elektrisch aandrijfsysteem met als doel het bouwen van vliegtuigen met maar liefst 100 passagiers die voor een groot gedeelte op stroom vliegen.

De twee bedrijven hopen tegen 2020 de technische mogelijkheden van verschillende elektrische aandrijfsystemen te kunnen demonstreren. Tegen 2030 moet het vliegtuig de lucht in kunnen.

De Europese vliegtuigfabrikant en het industriële conglomeraat hebben samen een team van 200 mensen bijeengebracht voor het innovatieproject.

Ze zijn van plan om verschillende systemen te bouwen met vermogens van 100 kilowatt tot 10 megawatt en meer.

E-Fan

“Wij geloven dat tegen 2030 passagiersvliegtuigen met minder dan 100 stoelen voortgestuwd kunnen worden door hybride systemen en we zijn vastberaden om deze mogelijkheid samen te verkennen”, aldus Airbus-topman Tom Enders.

Vorig jaar wist Airbus met de elektrische E-Fan over het Kanaal te vliegen, maar in de E-Fan is maar plek voor 2 mensen.

De Europese Unie heeft als doelstelling om in 2050 vliegtuigen 75 procent minder CO2 te laten uitstoten vergeleken met 2000. Dit streven kan niet gehaald worden met conventionele technologieën.

In 2011 werd al een hybride vliegtuig gepresenteerd door beide bedrijven in samenwerking met Diamond Aircraft uit Oostenrijk. Inmiddels heeft Siemens een elektrische motor voor vliegtuigen ontwikkeld die 5 keer meer vermogen heeft met hetzelfde gewicht.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!