Amerikaans bedrijf produceert stroom met waterdruk in pijpleiding

AMSTERDAM – Het Amerikaanse concern Lucid Energy heeft een methode ontwikkeld waarmee groene stroom kan worden opgewekt met de waterdruk in pijpleidingen.

De pijleidingen zijn speciaal door Lucid ontwikkeld. Het bedrijf heeft 4 turbines verwerkt in de leidingen die stroom opwekken door de waterdruk. De turbines hebben de vorm van een verticale windturbines, met enkele sloepen als wieken.

Volgens Lucid zijn de turbines uitvoerig getest en kunnen ze stroom opwekken bij lagere en hogere snelheden. Ook zouden ze geen effect hebben op de efficiëntie van de waterleidingen.

1 turbine kan afhankelijk van de waterdruk een vermogen behalen van 20 tot 100 kilowatt. Systemen van enkele megawatts zijn ook mogelijk, aldus Lucid.

In Portland is het systeem officieel in gebruikgenomen door het waterbedrijf. Een deel van het staande netwerk is vervangen door de speciale turbines van Lucid.

De 4 geïnstalleerde turbines gaan jaarlijks genoeg stroom produceren voor ongeveer 150 huishoudens in de Amerikaanse stad. De kosten zijn nog wel relatief hoog. Er wordt 1,7 miljoen dollar in het systeem gestoken.

De turbines zijn gefinancierd door Harbourton Alternative Energy. Dit bedrijven gaat de stroom van het project ook verkopen. Na 20 jaar worden de turbines eigendom van het waterbedrijf.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!