Amerikaanse onderzoekers maken glazen microbrandstofcellen

AMSTERDAM – Amerikaanse onderzoekers van de universiteit van Yale hebben een werkende microbrandstofcel grotendeels weten te fabriceren van glas.

Het onderzoek is toepasselijk gepubliceerd in het wetenschappelijk journaal Small.

Een brandstofcel is een elektrochemisch alternatief voor een batterij. De cel gebruikt waterstof en zuurstof om energie te produceren. De cel stoot alleen water en hitte uit als bijproducten.

Volgens de wetenschappers kan de kleine brandstofcel fungeren als een goedkoper, duurzamer en milieuvriendelijkere manier om elektronische apparaten van energie te voorzien, bijvoorbeeld een iPad.

Silicium en roestvrij staal

Normaliter wordt een microbrandstofcel van silicium en roestvrij staal gemaakt. Volgens de onderzoekers van Yale is een nadeel dat silicium broos kan zijn en een vrij magere elektrische geleider.

Roestvrij staal is dan weer gevoelig voor slijtage. Om dit tegen te gaan zijn speciale lagen nodig waardoor het productieproces erg duur wordt.

Boetseren als plastic

Het gebruiken van zogenaamde BMG’s, bulk metallic glasses, lost dit probleem op, denken de wetenschappers. Door een proces te gebruiken dat werd uitgevonden op Yale kunnen de onderzoekers het glas net zo makkelijk boetseren als plastic.

“Deze amorfe metalen legeringen zijn geweldige materialen die gemakkelijk in verschillende grote en kleine nanostructuren zijn te vormen. Tegelijk behouden ze de wenselijke eigenschappen voor toepassing in een brede reeks elektrische apparaten”, verklaart assistent professor André Taylor.

Lees hier het complete onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: Yale

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!