Amerikaanse onderzoekers vergroten zonnecel van perovskiet met behoud rendement

UTRECHT – Amerikaanse onderzoekers hebben een zonnecel van het veelbelovende materiaal perovskiet vergroot zonder dat er grote daling plaatsvond in het rendement van de zonnecel.

De zonnecel van Brown University en onderzoekslaboratorium NREL is 1,2 vierkante centimeter groot en heeft een rendement van ruim 15 procent.

Onderzoeker Nitin Padture van Brown legt uit dat hoewel perovskiet als materiaal voor zonnecellen een grote belofte lijkt te zijn er ook nogal wat twijfel is omdat veel innovatie vooralsnog plaatsvindt in laboratoria.

Echte vooruitgang

Zo hebben wetenschappers al een zonnecel van perovskiet gemaakt met een rendement van 20 procent, bijna net zo efficiënt als zonnecellen van silicium, maar deze zonnecel was maar een tiende van een vierkante centimeter groot.

“Maar hier hebben we laten zien dat het mogelijk is om een rendement van 15 procent te behalen met een zonnecel die groter is dan 1 vierkante centimeter. Dit is echte vooruitgang”, aldus Padture.

De onderzoekers wisten de zonnecel te maken door de precursors van perovskiet op te lossen en te coaten op een substraat. Dit wordt weer ondergedompeld in een tweede oplosmiddel dat het eerste oplosmiddeld wegveegt. Wat overblijft is een ultraglad oppervlakte van kristallen van perovskiet.

©: Brown University
©: Brown University

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!