Onderzoekers Amerikaanse universiteit verhogen rendement windmolen met kleine extra rotor

AMSTERDAM – Een kleine extra rotor op een windmolen kan de opbrengst met 18 procent verhogen.

Dit denken Onderzoekers van de Amerikaanse Iowa State University. Met schaalmodellen voegden ze extra kleine wieken toe die gemaakt werd met een 3d-printer.  

De wetenschappers, Hui Hu en Anupam Sharma, proberen 2 grote problemen op te lossen. Het eerste is dat er veel ruimte is bij een conventionele windmolen tussen de 3 grote bladen.

“De wieken zijn erg lang en erg zwaar, dus je hebt een sterk centrum nodig om ze te ondersteunen”, aldus Hu. “De mensen die de wieken ontworpen hebben, zeggen al dat het centrum niet ontwikkeld is om energie op te wekken, maar voor ondersteuning.”

De huidige ontwerpen creëren ook problemen voor windmolens die benedenwinds zijn geplaatst. Doordat turbines vaak in grotere parken worden gezet, is dit een veelvoorkomend probleem. Hierdoor ontstaat soms een productieverlies van wel 40 procent.

De onderzoekers werken aan 2 ontwerpen om deze problemen op te lossen. In de eerste schets wordt de extra rotor met de kleine wieken op dezelfde hub geplaatst als de grotere wieken. De kleinere wieken zitten direct voor de standaardwieken en draaien ook dezelfde kant op.

In het tweede ontwerp krijgt de extra rotor een andere hub en zijn de wieken in staat onafhankelijk te draaien van de andere wieken. Hu denkt dat het tweede ontwerp het meeste beloftevol is.

Lees er hier meer over 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!