Amerikanen maken kleurloze doorzichtige zonnecel

AMSTERDAM – Onderzoekers hebben een nieuwe kleurloze zonnecel gemaakt die doorzichtig is.

Doorzichtige zonnecel
©: Michigan State University

Dit meldt de Amerikaanse Michigan State University.

De zonnecel maakt het mogelijk om tegen een raam te worden geplaatst zonder dat het zicht wordt geblokkeerd of dat er gekleurde zonnecellen nodig zijn.

Eerder onderzoek naar doorzichtige zonnecellen leverde wel resultaten op, maar zonnecellen waren nooit volledig doorzichtig en hadden een laag rendement.

Zoals een disco

“Niemand wil achter gekleurd glas zitten”, aldus Richard Lunt, assistent-professor. “Het zorgt wel voor een kleurrijke omgeving, zoals een disco.”

Het team van Lunt heeft kleine organische moleculen ontwikkelt die specifieke onzichtbare golflengtes van zonlicht opnemen.

“We kunnen deze materialen afstemmen zodat ze alleen de ultraviolet en bijna-infrarode golflengtes oppikken”, legt de onderzoeker uit. Aan de rand van het materiaal zitten kleine strips van zonnecellen die het zonlicht omzetten in zonnestroom.

Transparant voor het menselijk oog

“Omdat de materialen niet licht absorberen of uitstralen in het zichtbare spectrum, lijken ze ontzettend transparant voor het menselijk oog”, aldus Lunt.

De wetenschapper verwacht toepassingen voor ramen op hoge gebouwen of bij mobiele apparaten zoals telefoons of e-readers. “Uiteindelijk willen we oppervlaktes die zonnestroom produceren waarvan je niet kan zien dat ze er zijn.”

Het materiaal heeft nu een rendement van 1 procent, maar Lunt verwacht dit op termijn te kunnen verhogen naar 5 procent. Dit is alsnog lager dan de hoogste efficiëntie die is behaald door gekleurde doorzichtige zonnecellen van 7 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!