Amerikanen ontwikkelen asfalt dat zelf ijzel en sneeuw doet smelten

UTRECHT – Amerikaanse onderzoekers ontwikkelen een alternatief voor de enorme hoeveelheden zout die gebruikt worden om, soms met weinig succes, de wegen vrij te houden van ijs en sneeuw.

Geleidend asfalt dat opgewarmd kan worden met kleine elektrische schokken moet een makkelijkere en meer milieuvriendelijke oplossing zijn voor het gebruik van zout en chemische oplossingen.

Het concept is niet nieuw, schrijft tv-zender Discovery. Wetenschappers werken al langer aan het geleidend maken van asfalt, maar onderzoeker Chris Tuan van de universiteit van Nebraska heeft resultaat geboekt door relatief kleine hoeveelheden afgeschaafde stukjes staal en koolstof te verwerken in het asfalt.

Geleidend

Onderzoeker Chris Tuan van de universiteit van Nebraska wist kleine afgeschaafde stukjes staal te gebruiken om het asfalt geleidend te maken.

Een testproject dat in maart wordt afgerond zou al enorm positieve resultaten hebben opgeleverd. Een brug met 52 delen met geleidend asfalt erin werd tijdens een storm van 3 dagen ijsvrij gehouden tegen kosten van 250 dollar, veel minder dan benodigd zou zijn aan zout.  

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!