Australisch team zet nieuw wereldrecord met zonnecel

UTRECHT – Een Australisch team van wetenschappers heeft een nieuw wereldrecord gezet met de efficiëntie van een zonnecel. Ze hebben een zonnecel van maar 28 vierkante centimeter gemaakt met een rendement van 34,5 procent.

De mijlpaal werd bereikt door onderzoekers Mark Keevers en Martin Green van de University of New South Wales (INSW).

Het vorige record stond op naam van Amerikaanse wetenschappers die een zonnecel hadden gemaakt met een efficiëntie van 24 procent. Deze zonnecel was met 800 vierkante centimeter wel groter.

Green haalt aan dat het onderzoek de theoretische limieten van het rendement van zonnecellen begint te bereiken. Een recente studie van Agora Energiewende heeft het streven geuit voor zonnemodules met een efficiëntie van 35 procent in 2050.

Van laboratorium naar het dak

Van het laboratorium naar iemands dak is een lange weg en vaak duurt het ook wel even, maar de snelle vooruitgang is bemoedigend, vinden de onderzoekers.

“Dit resultaat laat zien dat er nog steeds stappen worden gemaakt in fotovoltaïsch onderzoek naar efficiëntere zonnecellen”, vertelt Keevers. “Meer energie halen uit elke straal zonlicht is van het grootste belang om de kosten van elektriciteit uit zonnecellen te verlagen zodat er minder investeringen nodig zijn en de zonnecellen sneller zijn terugverdiend.”

In 2014 haalde hetzelfde team al een recordrendement van 40 procent met een zonnecel, maar hierbij werd zonlicht geconcentreerd op een speciale zonnecel die voor deze techniek was ontwikkeld.

Lees hier meer over het onderzoek 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!