Australische onderwaterboeien wekken al stroom voor het energienet

UTRECHT – Een Australisch bedrijf produceert al stroom voor het energienet met onderwaterboeien die op ingenieuze wijze de kracht van de golven omzetten in energie.

Als de boeien bewegen door de golven worden pompen op de oceaanbodem aangedreven. Onder druk wordt water door een pijplijn naar het vasteland gepompt waar een conventionele waterkrachtturbine wordt aangedreven en elektriciteit wordt opgewekt.

De boeien drijven zo’n 1 à 2 meter onder het zeeoppervlakte en zijn verbonden met de pompen op de bodem via een kabel die al veel in de offshore industrie wordt gebruikt.

Het CETO-project van ontwikkelaar Carnegie Wave Energy startte in 2011 met een klein testproject met een vermogen van 80 kilowatt. Het systeem had een diameter van 7 meter. In 2015 werd systeem uitgerold met een diameter van 11 meter en een vermogen van 240 kilowatt.

Vermogen van 1 megawatt

Een volgende versie krijgt een vermogen van maar liefst 1 megawatt en alle systemen worden ook in de boei geplaatst. Er is zo’n 32 miljoen Australische dollar gestoken in het project.

Het potentieel aan golfenergie in West-Australië, de regio waar de boeien ook drijven, is enorm, legt Michael Ottaviano, directeur van Carnegie, uit. De gehele staat zou 10 keer van elektriciteit voorzien kunnen worden met alle mogelijkheden voor golfturbines.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!