Australische wetenschappers zetten recordrendement van 40 procent met commerciële zonnecel neer

AMSTERDAM – Australische wetenschappers hebben een recordrendement van maar liefst 40,4 procent gevestigd met commerciële zonnecel waarvan zij zeggen dat die snel gebruikt kan worden in de praktijk.

CSP, Zonnecentrale in Tunesië
©: Tunur

Het nieuwe record is bevestigd door het Amerikaanse instituut NREL.

Volgens de wetenschappers zelf is het de meest efficiënte zonnecel ooit in een normale omgeving. In vergelijkbare omstandigheden zijn alleen nog zonnecellen met een rendement van 36 procent gemaakt

Er zijn al records gezet met zonnecellen die een rendement van 46 procent hebben weten te bereiken, maar dit werd vaak onder laboratoriumomstandigheden behaald.

Geconcentreerd

De onderzoekers zijn verbonden aan de Australische universiteit in New South Wales en het Australian Centre for Advanced Photovoltaics (ACAP).

De zonnecel kan vooral gebruikt worden in zonnecentrales waarbij het zonlicht wordt geconcentreerd op 1 plek.

Verschillende bandbreedtes zonlicht

De vooruitgang werd behaald door enerzijds 3 zonnecellen die verschillende bandbreedtes zonlicht opvangen op elkaar te stapelen en door te sturen naar een vierde zonnecel, legt Martin Green uit, directeur van ACAP en betrokken bij eerdere records in de jaren ’80.

De onderzoekers werden gemotiveerd om het onderzoek te doen door vragen vanuit de branche. Steeds meer bedrijven willen het Australische zonnige weer in het land uitbuiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!