Speciale schokdemper wekt energie op met drempels in de weg

AMSTERDAM – Een groep wetenschappers van de Technische Universiteit van Virginia heeft een manier bedacht om met de ophanging van een auto energie op te wekken.

Er zijn 3 belangrijke mogelijkheden om energie te herwinnen tijden het autorijden: De hitte die wordt afgegeven door de motor, de energie die vrijkomt tijdens het remmen en de vibraties die worden gedempt door de schokdempers.

Lei Zuo, professor aan de universiteit, legt uit dat 10 tot 16 procent van de brandstof die verbruikt wordt, eigenlijk verloren gaat door weg- en luchtweerstand. Hij heeft een manier bedacht om deze verbruikte brandstof deels te recyclen.

100 tot 400 watt vermogen

Zijn energieopwekkende schokdemper werkt door de verticale vibraties van de ophanging om te zetten in een draaiende beweging die een generator aandrijft. De generator levert direct energie aan de batterij van een auto.

Zuo schat dat zijn schokdempers ongeveer 100 tot 400 watt vermogen kunnen leveren. Dit is equivalent aan een toename van de brandstofefficiëntie van 1 tot 5 procent. Jaarlijkse brandstofbesparingen lopen hiermee op tot de miljarden.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!