Boot op zonne-energie ruimt vervuilde haven op

AMSTERDAM – “Het is een beetje een mix tussen een ruimteschip, een oude molen en een paardenkar.”

Zonneboot blokDit is hoe John Kellet zijn eigen creatie beschrijft, tegenover NPR. Het is eigenlijk een boot op zonne-energie en het blijkt erg effectief in het opschonen van de vervuilde haven van Baltimore.

De haven van Baltimore, een toeristische trekpleister, raakte steeds meer vervuild. Schoonmakers met netten konden gewoon weg de hoeveelheid plastic zakjes, gebruikte sigaretten en flesjes niet meer bijhouden.

Kellet bedacht de Inner Harbor Water Wheel. De stoming drijft een waterrad aan dat vervolgens een band doet bewegen. De band pikt het vuil uit de baai op en stort het in een vuilnisbak. De overkapping is om te voorkomen dat het vuilnis weer wegwaait.

Als er weinig stroming is, komen de zonnepanelen in actie. Ze produceren ongeveer 30 kilowattuur per dag. De boot haalt wanneer het vaart een indrukwekkende hoeveelheid vuilnis op.

“Het waterrad is enorm belangrijk voor ons, verklaart Bill Flohr, die de baai beheert. “Het lijkt erop dat de boot 95 procent verzamelt van wat we normaliter met de hand hadden opgeruimd.”

Volgens schema moet de baai binnen 6 jaar volledig opgeruimd zijn en schoon genoeg zijn om er in te zwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!