Brits urinoir wekt met brandstofcel energie op

AMSTERDAM – Britse uitvinders hebben een toilet gepresenteerd dat met urine elektriciteit kan opwekken. De wetenschappers denken dat het urinoir vooral op afgelegen plekken van pas kan komen.

Het toilet is ontworpen door studenten en leraren van de University of the West of England in Bristol en heeft steun gekregen van hulporganisatie Oxfam.

Het urinoir wekt energie met behulp van een microbial fuell cell (MFC), oftewel brandstofcel. Doormiddel van levende microben die leven van sommige stoffen in de urine wordt energie opgewekt.

“Het MFC is in wezen een systeem dat een deel van de biochemische energie in urine gebruikt voor microbiële groei en die direct omzet in elektriciteit, wat we ook wel urine-triciteit of ‘pee power'”, aldus professor Ioannis Ieropoulos.

De technologie zou goedkoop genoeg zijn voor gebruik in ontwikkelingsgebieden. Om een MFC te maken is 1 pond nodig. Een kleine urinoir zoals de onderzoekers voor testen hebben ontworpen kost ongeveer 600 pond.

De onderzoekers gaan er nu testen mee uitvoeren in de studentenbar. Naar verwachting produceert het toilet genoeg stroom om de buitenverlichting van elektriciteit te voorzien.

Lees er hier meer over 

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!