Britse onderzoekers verbinden klachten over windmolens aan karakter

AMSTERDAM – Klachten over nabije windturbines hebben een sterker verband met een ‘negatieve’ persoonlijkheid dan met het werkelijke geluid van die windturbines.

Een stel windmolens op de vlakte in Groot-BrittanniëDit concludeert een team van Britse onderzoekers op basis van hun eigen onderzoek in opdracht van het UK Energy Research Centre.

Voor de gelegenheid is het team samengesteld uit onderzoekers uit sociale wetenschappen, zoals psychologen, en onderzoekers met een technisch onderzoeksgebied.

De onderzoekers baseren hun resultaten op een enquête in de omgeving van 8 0,6 kilowatt microturbines en 4 windturbines met een vermogen van 5 kilowatt. Ook werd met behulp van audio software een kaart gemaakt met het gebied waarin omwonenden het geluid van de turbines ook konden horen.

Overlast van de turbines

Bewoners binnen 500 meter van de microturbine en 1 kilometer van de grotere turbines werd gevraagd een cijfers van 1 tot 7 te geven voor de overlast van de turbines.

Verder werd gevraagd of mensen last hadden van migraine of vermoeidheid, symptomen die soms worden toegeschreven aan de overlast van windturbines.

Uit het onderzoek bleek dat er geen verband is tussen het werkelijk kunnen horen van het geluid van de turbines en de klachten. Bewoners die het geluid in werkelijkheid wel konden horen klaagden niet meer dan bewoners die het geluid eigenlijk niet konden horen.

Meer klachten 

Uit de enquête bleek verder dat mensen die eigenschappen leken te vertonen zoals neuroticisme (de aanleg om zenuwachtig te zijn), negatieve affectiviteit (de aanleg om negatieve emoties te voelen) en frustratie-intolerantie (gevoeligheid voor frustraties)  ook meer klaagden.

Volgens de onderzoekers kan het onderzoek helpen bij de planning van windparken en het geruststellen van omwonenden over de gevolgen van windmolens. 

Lees hier het complete onderzoek

Gerelateerde artikelen

Foto copyright: James Allan

3 gedachten over “Britse onderzoekers verbinden klachten over windmolens aan karakter

  • 16 oktober 2018 om 14:21
    Permalink

    有關下巴整形手術、下巴成形術、墊下巴等一些術前術後、詳細敘述比較。

  • 7 november 2018 om 08:22
    Permalink

    Harry Kane and Christian Benteke netted doubles as Tottenham Hotspur hammered Swansea City 5-0, while Crystal Palace ended a run of six straight losses with a 3-0 victory over Southampton. Tottenham 5-0 Swansea and Crystal Palace 3-0 Southampton RESULTS: Plus the other Premier League scores

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!