Britse supermarkt wekt energie op met bedorven voedsel

AMSTERDAM – De Britse supermarktketen Sainsbury verzamelt bedorven eten van de 1.200 verschillende winkels en gebruikt die om 1 lokale winkel direct van energie te voorzien.

©: Chris J Dixon
©: Chris J Dixon

Al het eten dat over de datum is en niet meer gedoneerd kan worden aan de voedselbank wordt omgezet aan energie.

Sainsbury stopte enkele jaren geleden al met het vervoeren van bedorven voedsel naar de vuilnisbelt.

Volgens duurzaamheidsdirecteur Paul Crewe van Sainsbury was dit ook een juiste beslissing vanuit een commercieel perspectief. “Het dumpen van voedselafval in een vuilnisbelt kost 150 pond per ton en het omzetten van het voedsel in energie als alternatief is significant goedkoper.”

Directe stroomkabel

Dezelfde vrachtwagens die de voedsel naar de 1.200 winkels van Sainsbury brengen, halen ook het voedselafval op. Het afval wordt vervoerd naar biogascentrales bij een paar locaties in Groot-Brittannië.

Één van de biogascentrales stond toevallig binnen anderhalve kilometer afstand van een winkel van Sainsbury en het concern besloot een directe stroomkabel aan te leggen.

“Het was logisch om te vragen waarom er geen kabel direct van de locatie naar de winkel gebouwd kon worden en ook daadwerkelijk ons voedselafval te gebruiken om onze eigen winkel van stroom te voorzien.”

Sainsbury levert jaarlijks genoeg afval aan de biogascentrales om 3.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!