Brussels Airport en De Lijn starten proefproject met zelfrijdende elektrische bus

De raad van bestuur van De Lijn en het directiecomité van Brussels Airport Company hebben het licht op groen gezet voor het proefproject met een zelfrijdende elektrische bus op de luchthaven.

Het voertuig dat hiervoor wordt ontwikkeld, zal een van de eerste zijn die in België rijden in volledig gemengd verkeer. Na de zomer van 2019 starten de testen zonder passagiers bij constructeur 2GetThere in Utrecht. Begin 2020 komt de shuttlebus naar Brussels Airport voor verdere testen.

De Nederlandse constructeur 2getthere zal de komende weken het project opstarten. De opdracht bestaat uit 2 delen. Het eerste deel omvat de ontwikkeling en het grondig testen van de technologie tot midden 2020. In het najaar van 2019  houdt de constructeur de eerste voertuigtesten op de eigen terreinen in Utrecht. Als alles goed verloopt, komt de eerste zelfrijdende bus rond nieuwjaar 2020 naar Brussels Airport voor verdere testritten op de luchthaven. Het testtraject voor deze ontwikkelingsfase bevindt zich op de Brucargo bedrijvenzone.

Bij een positieve evaluatie van de eerste testfase van het project kunnen De Lijn en Brussels Airport Company beslissen om de zelfrijdende shuttle vanaf 2021 effectief in te zetten op de luchthaven voor het vervoer van passagiers, bezoekers en werknemers op het traject tussen de terminal en Brucargo.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!