Canadees ministerie voor gezondheid: Geen verband windmolens en gezondheid

AMSTERDAM – Het Canadese departement voor gezondheid heeft geen verband gevonden tussen het geluid dat molens maken en de gezondheid.

Windmolens 's nachts
©: Flickr/Scott Butner

Dit blijkt uit een studie van Health Canada onder 1.238 huishoudens.

Klachten die soms worden toegeschreven aan windmolens zijn onder andere migraines en duizeligheid, hartproblemen, hoge bloeddruk, hogere stressniveaus en problemen met slapen.

Deelnemers aan de studie moesten een enquête invullen en er werden metingen gedaan zoals bloeddruk, kwaliteit van slaap en de hoeveelheid stresshormonen.

Turbinegeluid

De onderzoekers namen ook 4.000 uur aan turbinegeluid op om geluidsniveaus binnen en buiten te meten in verschillende huizen.

Uit al deze data bleek geen verband tussen het geluid en mogelijke problemen. De onderzoekers merken wel op dat meer mensen zeiden klachten te hebben als het geluid van de windmolens beter hoorbaar werd.

Voorlopig

Het onderzoek, dat 2,1 miljoen Canadese dollar kostte, werd uitgevoerd vanaf 2012 in samenwerking met het statistiekbureau van Canada.

Overigens is het onderzoek nog voorlopig. De schrijvers zijn van plan het rapport in te dienen voor een wetenschappelijk journaal waarbij het wordt nagekeken door andere wetenschappers.

Er zijn nu genoeg windmolens in Canada voor een vermogen van 8,5 gigawatt, 62 keer meer dan in 2000.

Lees hier het gehele onderzoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang de nieuwsbrief van Groene Courant!